Annons:

Bilväg genom Serengeti stoppas

Planerna på att bygga en bilväg genom Serengeti, Afrikas mest berömda nationalpark, har skrotats, enligt Unesco.

Det är åtminstone en halv seger för internationellt naturskydd och ekoturism, även om det i dagsläget är oklart om hur framtida vägar kommer att dras i västra Tanzania, kommenterar Ekoturismföreningen i sitt nyhetsbrev.
 
I höstas protesterade 40 svenska reseföretag tillsammans med Ekoturismföreningen och Världsnaturfonden mot planerna på en asfalterad väg genom Serengeti i Tanzania. Planer som hotade att skära av vandringsrutterna för miljontals gnuer och zebror och ytterst äventyra den lukrativa safariturismen.
 
I en skrivelse till Unesco nyligen berättade Tanzanias regering att man har skrinlagt sina planera på att bygga en asfalterad väg genom de norra delarna av Serengeti. Däremot är det oklart om dagens befintliga safariväg kommer att utökas, uppgraderas till en grusväg och eventuellt även öppnas för annan trafik än turism och naturskydd.
 
Enligt den svenska versionen av National Geographic finns det fog för sådan oro.
 
– Det här är en viktig, åtminstone halv, seger för de protester som framfördes från internationellt naturskydd och ekoturism runt om i världen. Det inkluderar givetvis även Ekoturismföreningens insats tillsammans med reseföretag och Världsnaturfonden här i Sverige, säger Klas Wallin, medlem i Ekoturismföreningen, initiativtagare till de svenska protesterna och med närmare 20 års erfarenhet av afrikansk safariturism.
 
– Men givetvis lär fortsättning följa. Därför måste vi fortsätta att bevaka frågan och granska vilka framtida vägplaner som finns för Serengeti. Dessutom bör vi bidra till att finansieringen säkras till den alternativa vägdragning, som har föreslagits söder om Serengeti och reservatet runt Ngorongoro.
Text: Vagabond 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024