Annons:

Göteborg inte dyrare än Stockholm

Göteborgs hotellrum är inte dyrare än Stockholms. Det visar SCB:s hotellstatistik och motsäger därmed Hotels.coms Hotel Price Index som fått stor uppmärksamhet i media, där Göteborg utpekas som en dyrare hotellstad än Stockholm.

– Det råder inga tvivel om generellt att Stockholmshotellen är dyrare än Göteborg, säger SHR:s branschekonom Björn Arnek till Travel News.
 
Hotels.coms rapport, som fick stort genomslag i svensk media, visade att det var dyrare att bo på hotell i Göteborg än i Stockholm under första halvåret. Enligt deras Hotel Price Index kostade en snittnatt i Göteborg 1 183 kronor jämfört med 1 161 kronor i Stockholm. Deras siffror bygger på de bokningar som görs genom hotels.com.
 
Men siffrorna har fått både turiststatistiker och hotellföreträdare att höra av sig till Travel News och ifrågasätta om statistiken verkligen visar verkligheten. Därför bad TN SHR att ta fram den svenska officiella hotellstatistiken som sammanställs av SCB. Den visar att en natt på hotell i Stockholm under årets sju första månader i snitt kostade 1100 kronor jämfört med 958 kronor i Göteborg, en skillnad på 142 kronor. SCB-siffrorna avser snittintäkten för ett hotellrum, det vill säga den intäkt som hotellen fått för varje sålt hotellrum exklusive frukost och moms ( det vill säga inte något utannonserat listpris). Om kunden betalat ytterligare någon avgift exempelvis till tredje part vid bokningen ingår dock inte detta.
 
– En orsak till att Stockholm har högre hotellpriser är att det finns fler femstjärniga, och därmed dyrare, hotell i Stockholm. I Stockholm finns det åtta, i Göteborg ett, säger Björn Arnek.
 
Även nedbrutet på fyrstjärniga hotell (eller motsvarande standard) är Stockholm dyrare än Göteborg, 1096 kronor i snittpris jämfört med Göteborg, 1026. Däremot nedbrutet på enbart trestjärniga hotell är Göteborgshotellen 5 kronor dyrare, 807 kronor jämfört med 802 i Stockholm.
 
När det gäller internationella jämförelser hämtar svenska hotell statistik från STR Global. Även där noterar Björn Arnek skillnader. Medan Hotels.coms siffror på stora prisfall i Aten och Lissabon, vilket inte alls ses i STR Globals siffror.
 
Hotels.com menar dock att deras rapport är trovärdig.
– Vi har ett mycket stort underlag. Hotels.com är en av de största sajterna för hotellbokningar i Sverige och en av de mest besökta hotellbokningssajterna i världen. Detta innebär att våra data är mycket robusta och pålitliga. Vi täcker ett brett utbud av hotell i alla kategorier och våra kunder är både fritids- och affärsresenärer, skriver Hotels.coms pr-ansvariga Ina Zackari-Näär i Sverige till TN.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024