Annons:

Revansch för resebyråerna – men snart kan festen vara över

2010 blev revanschens år för resebyråerna. 70 procent av bolagen förbättrade sina resultat och lika många ökade försäljningen. Efter ett fartfyllt första halvår i år har dock allt fler börjat känna av en avmattning under hösten.

Efter regn kommer solsken. Så var det också för de svenska resebyråerna, som i fjol kunde njuta av ett konjunkturlyft efter att finanskrisens vågor äntligen hade ebbat ut.  Inte ens en askmolnskris kunde hindra resebyråerna från att visa bättre siffror och stigande omsättning. 
 
Totalt sett ökade de 100  största resebyråerna i Sverige sin omsättning med 23 procent till 35,6 miljarder och det sammanlagda resultatet ökade från 13 miljoner till drygt 305 miljoner kronor. Det visar den unika statistik som Travel News årligen tar fram. 
 
Uppsvinget skedde över hela linjen. Privat- och blandresebyråer som Resia och Ticket uppvisade rejäla ökningar av både försäljning och resultat.  Ändå stod de största affärsresejättarna för största revanschen – mycket tack vare att de hade ett miserabelt 2009 bakom sig. Ett undantag som bekräftade den positiva regeln var dock  American Express, vars resultat föll med nästan 12 miljoner kronor. HRG Nordic, CWT,  Via Travel och Ticket Affärsresor förbättrade sina sammanlagda resultat med nästan 130 miljoner, varav HRG Nordic ensamt stod för 56 miljoner.    
 
Störst utropstecken på årets lista stod onlineresebyrån Etraveli (European Travel Interactive) för. Genom förvärven av Travelstart och Travelpartner lyckades resebyrån i det närmaste fördubbla sin omsättning och petade därför samtidigt för första gången ner American Express till andraplatsen på 100-listan. Dock är inte jämförelsen helt rättvis, eftersom Etravelis siffror är för den nordiska verksamheten, siffror för enbart den svenska lämnas inte ut. 
 
Sedan sommaren har dock Etraveli känt av en trögare marknad. Bakom detta ligger konsumenternas oro kring ränteutveckling och krisen i övriga Europa. Även Ticket Privatresor har sedan september märkt av ett försämrat bokningsläge.
 
– Det är främst långresor som påverkas, medan närmare resmål som Kanarieöarna fortfarande ökar., säger vd Katarina Petrini.
Läs hela artikeln samt listan över de 100 största resebyråerna i Travel News novembernummer. Vill du beställa en prenumeration, http://www.travelnews.se/Prenumerera/.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024