Annons:

Arlanda missade bombattrapp

Säkerhetspersonal varnar för allvarliga brister i säkerhet på Arlanda flygplats. Vid ett bombtest kom en bombattrapp obemärkt igenom säkerhetskontrollen över tio gånger.

Det är Securitas som sköter säkerhetskontrollen på Arlanda och flera anställda har kontaktat DN och larmat för allvarliga brister i säkerheten på flygplatsen.
– Jag känner mig inte ett dugg trygg när jag flyger fån Arlanda, säger en flygplatskontrollant.
 
I ett säkerhetstest under hösten försökte en testperson passera säkerhetskontrollen med en bombattrapp i sitt handbagage. Bara en terminal upptäckte bombattrappen, medan den passerade röntgen över tio gånger i olika terminaler. Några andra säkerhetsmekanismer som kan upptäcka en bomb i handbagaget finns inte på flygplatsen.
– Jag tycker att det var vad vi kallar för en Kalle Anka-bomb, en som är enkelt uppbyggd och lätt att hitta, säger en anställd på Securitas som undrar varför inget görs.
 
Bakom problemen ligger nya sparkrav, uppger DN:s källor. Tidigare har det krävts minst sex månaders arbete i säkerhetskontrollen innan man fick påbörja röntgencertifieringsutbildning, men nu har nyanställda fått göra det efter två månader. De anställda säger till DN att intresset för röntgenpositionen ofta beror på att många är utmattade och gärna vill få sitta ned. Schemaändringar har gjorts för att skapa ett kortsiktigt bättre resultat, enligt interna mejl, men en större omorganisering ska vara genomförd vid årsskiftet.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024