Annons:

Snöbrist hotar turismen i Alperna

Bergen i de österrikiska Alperna har inte haft så lite snö sedan mätningarna infördes. Backarna ligger gröna när skidsäsongen normalt sett redan hade varit i full gång.

Turismbranschen i Alperna riskerar en hård smäll när snön uteblir. Vid det här laget brukar snön ligga djup och liftarna gå på högvarv, men i år är bergen fortfarande gröna, enligt Rapport. Aldrig tidigare har området haft så här lite snö sedan mätningarna inleddes.
 
Varma vindar från Afrika uppges vara orsaken till snöbristen både i Österrike och i stora delar av Sverige. Bara i de nordvästra delarna av Sverige ligger snön och få skidanläggningar är i gång. I andra delar av Sverige är det omöjligt att använda snökanoner eftersom det är för varmt. Vid samma tidpunkt i fjol låg snön däremot även i Stockholm.
 
– Det beror ju delvis på de naturliga variationerna, vi har ju ett väldigt variationsrikt väder här i Sverige. Men det kan ju också vara så att det här är klimatförändringarna som börjar slå igenom. På många håll i världen börjar man se väderfenomen som man anser är onaturliga, eller i alla fall ovanliga och forskare börjar kunna se att det här beror på de klimatförändringar som är på gång, säger SVT:s meteorolog Helen Johansson.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024