Annons:

Turkish Airlines-piloter larmar om dålig säkerhet

Turkish Airlines utsågs i våras till Europas bästa flygbolag, nu slår flygbolagets egna piloter larm om allvarliga brister i säkerheten. - Jag skulle aldrig låta min fru och mina barn flyga med Turkish Airlines, säger en pilot.

Det är den danska tidningen Politiken som har intervjuat 13 av Turkish Airlines piloter. Piloterna har, oberoende av varandra, beskyllt flera av sina kollegor för att vara dåliga på att flyga utan autopilot.

– Jag fick ta över kontrollen över flyget vid ett tillfälle när min andrepilot inte kunde landa i Istanbul vid stark vind. Jag skulle aldrig låta min fru och mina barn flyga med Turkish Airlines, säger en pilot.

– Det är ett farligt flygbolag. Jag har aldrig tidigare under min tid som pilot suttit bredvid en andrastyrman som varit så oduglig, säger en annan pilot.

Tidningen har också fått ta del av interna dokument som beskriver flera allvarliga fel som har begåtts under de senaste åren, skriver SvD. Piloternas bristande språkkunskaper är ett av problemen, då flera piloter har svårt att förstå instruktionerna från flygledarna.

Flygbolagets vd Temel Kotil avvisar kritiken och påpekar att utbildningen överensstämmer med internationella krav.

Kaptenen Nuri Sakarya, som har fungerat som säkerhetskonsulent i bolaget sedan 2003 men uttalar sig som privatperson i det här fallet, säger att Turkish Airlines inte har lärt sig något av olyckan 2009 när ett plan störtade och nio personer omkom. Den olyckan berodde bland annat på att piloterna var dåligt tränade och inte följde vedertagna procedurer under en inflygning, enligt haverirapporten.

– Vi kan förvänta oss att det kan ske igen, säger Nuri Sakarya.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024