Annons:

”Svarta löner hos Scandorama och Ölvemarks”

Bussresearrangörerna Scandorama och Ölvemarks har betalat sina reseguider svarta löner under många år. Det skriver Kalmar Läns tidning i en omfattande kartläggning av de två bussresegiganterna.

Kartläggningen av Scandorama och Ölvemarks, som även innefattar Konkurrensverkets utredning och bussmomsfusket i Tyskland och Danmark som Travel News skrivit om tidigare, omfattar intervjuer med flera tidigare anställda, konkurrenter och Ölvemarks och Scandoramas ledning.

 

Enligt KLT kan det handla om mer än 100 miljoner skattekronor som har förskingrats under årens lopp. Att systematiskt flytta driften till nya dotterbolag när skattekrav kommer in förekommer också. I år har både Scandorama och Ölvemarks köpt var sitt nytt dotterbolag vid namn Kalim Förvaltning AB och Tallad Förvaltning AB, som misstänks vara ett sätt att göra sig redo för ännu en flytt av driften om skattekraven blir för höga.

 

Det som just nu intresserar Skatteverket mest är misstankarna om reseguider får och har fått det mesta av sina löner svart. Just nu pågår en lönerevision på Ölvemarks och Scandoramas huvudkontor i Malmö för åren 2007-2009, vilket bekräftas av Ölvemarks vd Bengt Ölvemarks.

 Enligt KLT:s källa går dock utredningen om svarta löner tiden tillbaka till 2005. Det handlar om 5-7 miljoner kronor varje år som inte beskattats. Ombord på utlandsbussarna uppges det att kaffe- och spritförsäljning systematiskt bedrivits helt utan redovisning. För varje bussguide kunde det ge 5 000 – 7 000 kronor per resa i oskattade pengar. Så kallade ”svarta utflykter” gav också svarta extrainkomster. En bussguide, som arbetade åt Scandorama och Ölvemarks i fem år under 2000-talet uttalar sig anonymt och säger i artikeln:

–       Cirka 70 procent av lönen var svart. Scandorama och Ölvemarks gav oss en skitlön för de visste att vi tjänade gott om pengar nere i Europa.

 

De olika sätten att försöka undkomma skatt har enligt konkurrenter lett till att de två bussresearrangörerna kunnat pressa priser.

–       Vi har ofta förundrats över hur de kan hålla priserna nere när vi inte kan det och vi har inga höga kostnader, säger Göran Boo, vd på Hyllinge Buss i artikeln.

I reportaget intervjuas även Bengt Ölvemarks, vd för Ölvemarks och Scandorama. Han förnekar all kännedom om svarta löner och menar att Ölvemarks aldrig varit misstänkt för skattebrott och att Scandorama inte varit det sedan 2009, då bolaget köptes av Ölvemarks.

–       Det är förvånansvärt och inget jag känner till. Och borde man inte rimligtvis känna till om man misstänks för skattebrott, säger han till KLT.

Han förnekar kännedom om att bussguider på Ölvemarks och Scandorama sålt kaffe och sprit svart ombord på bussar och menar att Skatteverkets lönerevision som pågår just nu mot Scandorama för åren 2007-2009 inte har någon koppling till detta.

–       Det är inget märkvärdigt. Skatteverket besöker företag ibland, de kan säkert besöka Kalmar Läns Tidning också, säger Bengt Ölvemark.

 

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024