Annons:

Flygbuss blir dyrare till fyra flygplatser

Swedavia vill införa avgifter för busstrafiken till Arlanda, Bromma, Landvetter och Sturup - av rättviseskäl.

I dag betalar flygbolagen avgifter för att få trafikera flygplatser, tågbolagen betalar avgifter för att få använda spåren till Arlanda och taxibilarna betalar avgifter för att få hämta resenärer. Nu vill Swedavia, av rättviseskäl, även införa avgifter för bussbolagen på flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter och Sturup, skriver DN.

– Vi vill göra det för att förbättra servicen men också av rättviseskäl. Om tåg, flyg och taxi betalar är det rimligt att bussarna också gör det, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Beslut i frågan väntas i februari och ett förslag om en avgift mellan 70 och 90 kronor per normalbuss är ute på remiss. Bussbranschen är mycket kritisk i sitt remissvar. Bussbranschens riksförbund svarar att avgifterna kommer att leda till att fler tar bilen till flyget.

– Vi kör inte på miljöbränsle, åtminstone inte ännu. Men den som åker buss i stället för bil gör ändå en insats för miljön. Det gäller nog även jämfört med de flesta sorters miljöbilar, säger Joakim Palmkvist, vd för Swebus.

SL beräknar att avgiften skulle kosta 17 000 kronor per dag på Arlanda och 8 000 kronor per dag på Bromma, eller 10 miljoner kronor per år för bolaget.

Om avgifterna införs innebär det att de enda som inte betalar för att transportera passagerare till och från Arlanda blir de som åker egen bil.

– Det är ett dilemma. Vi försöker på olika sätt få resenärer att resa hit kollektivt. Men avgifter för busstrafik kan behövas i framtiden när vi måste styra upp hur vi använder de ytor som finns och den service vi kan ge, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024