Annons:

Norwegian köper 222 flygplan

Norwegian gör den största beställningen av nya flygplan som någonsin gjorts av ett europeiskt flygbolag. 222 nya plan från Boeing och Airbus ska tillföras flottan.

Norwegian har tecknat avtal med både Airbus och Boeing om köp av 222 nya flygplan och en option på ytterligare 150 flygplan. Det är Norwegians första beställning hos Airbus och den omfattar hundra stycken A320neo samt en option på ytterligare femtio.

Beställningen hos Boeing gäller hundra stycken av det nya flygplanet 737 max8. Norwegian blir Boeings europeiska lanseringskund för flygplansmodellen. 22 stycken Boeing 737-800 tillkommer också, samt en option på ytterligare hundra stycken 737 max8.

Beställningen är den största någonsin av ett europeiskt flygbolag med ett listpris om 127 miljarder norska kronor, motsvarande omkring 145,5 miljarder svenska kronor.

– När Norwegian 2007 beställde 42 nya Boeing 737-800 flygplan var det många som menade att vi gapade efter för mycket. Historien har visat att beslutet var helt riktigt för att säkra vår konkurrenskraft och sänka våra kostnader. I efterhand har vi utökat ordern flera gånger då vårt flygplansbehov har varit betydligt större än vad vi förutsåg för fem år sedan. Jag förstår om många tycker att dagens order är för stort för ett norskt flygbolag. Men vi bidrar gärna med att sätta Norge på kartan i ett internationellt sammanhang och markera att vi som Skandinaviskt bolag kan ta upp konkurrensen med andra europeiska flygbolag, säger vd och koncernchef Bjørn Kjos.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024