Annons:

Spanair begärt i konkurs – SAS drabbas

Det spanska flygbolaget Spanair har begärts i konkurs och alla flygningar ställdes hastigt in sent på fredagskvällen.

Konkursen drabbar även svenska resenärer, eftersom Spanair har haft trafik från Stockholm till Barcelona. I helgen skulle två flyg lyft från Arlanda. Den första flygningen var dock inställd sedan tidigare.

Det är mycket osäkert om resenärer kan få tillbaka pengar för betalda biljetterna. Enligt sajten eTurbo News uppmanade det katalanska ministeriet för utveckling Spanair att fullfölja sina skyldigheter mot passagerarna.

Svenskar som köpt en paketresa med Spanairflyg kan få ersättning genom resegarantin, dock ej om man enbart köpt en flygbiljett.

Skälet till konkursansökan är att den katalanska regeringen, som är den största ägaren i Spanair, strypt finansieringen. Spanair har haft stora ekonomiska problem de senaste åren, som späddes på när ett Spanairplan kraschade 2008 och 154 människor dog. Det var Spaniens värsta flygolycka på 25 år.

Den ekonomiska krisen i Spanien och övriga Europa har förvärrat situationen.Det fördes förhandlingar med flygbolaget Qatar Airways, men dessa bröt samman.

Spanairs befarade konkurs drabbar även SAS, som tidigare ägde hela flygbolagen och i dag äger 10,9 procent. SAS vinstvarnade i fredags kväll. Nedskrivningen av lån och garantiåtaganden uppgår till1,8 miljarder och kommer att påverka SAS resultat som en engångspost negativt med 1,7 miljarder kronor. Effekten på SAS likviditet begränsas dock till 200-300 miljoner kronor.

Kommentarer är stängda.

Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024