Annons:

Sjätte konkursen för Ulf Berg

I februari gick Ulf Berg i konkurs med sin resebyrå Suntour Scandinavia. Nu vill Kammarkollegiet att åtal väcks för brott mot resegarantilagen och yrkar även på näringsförbud.

– Ulf Berg har lämnat felaktiga uppgifter och de garantier som lämnats räckte inte på långa vägar till att flyga hem strandsatta resenärer vid konkurstillfället. Därför har vi lämnat över ärendet till åklagare, säger Elin Envall, jurist på Kammarkollegiet.

Enligt henne kan den som lämnar felaktiga uppgifter få böter, medan den som inte ställt de säkerheter som krävs även kan dömas till fängelse.

Redan vid Ulf Bergs konkurs med Go International 2007 anmälde Kammarkollegiet honom till åklagare, men förundersökningen lades ner trots att kunderna då bara fick tillbaka 20 procent av sina resekostnader.

– Historien upprepar sig. Ulf Berg uppgav att han räknade med att ha 20 resenärer ute på resa i februari i år, men resegarantinämnden har fått hämta hem närmare 70 personer, säger Envall.

Suntour Scandinavias resegaranti var på 200 000 kronor, men ytterligare 100 000 skulle ha kommit in den 1 mars. Både garanti och verksamhet togs över från moderbolaget Svenska Resebyrån Ut & Res (namnändrat före konkursen till Internationella Transport Kommunikation Hallis i Göteborg) då Ulf Berg fortsatte resebyråverksamheten efter moderbolagets konkurs i november i fjol.

Ulf Berg har en rad konkurser bakom sig, som Svenska Resebyrån Ut & Res, Ut & Res, ABC Tours, Brava Tours och Go International. Dessa har förklarats med allt från alkoholism till att senegalesiska staten inte hållit sina löften. Senaste konkursen i Suntour påstås bero på ”en rad olyckliga omständigheter, som orsakat mer kostnader än vad företaget klarat”.

– Det inträffar överbokning som vi försöker lösa på bästa sätt. Jag har försökt lösa det här efter bästa förmåga men jag har inte räckt till, säger Ulf Berg till Helsingborgs Dagblad.

Ulf Berg hävdar att garantin skulle höjas till 500 000 kronor, men att papperna inte skickats in då hans bankkontakt var på skidsemester under vecka åtta.

Enligt John Nielsen, handläggare i konkursen, har en handfull resenärer hört av sig med krav. Dessutom har konkursboet skulder i miljonklassen, bland annat har Norwegian en fordran på 1,2 miljoner.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024