Annons:

Därför gav miljardären upp Cimber Sterling

Det var den ukrainske miljardären och ägaren av Cimber Sterling, Igor Kolomoyskij, som valde att säga stopp. Han trodde inte på ledningens turnaround-plan.

Igor Kolomoyskij blev en kortvarig räddare för Cimber Sterling, skriver Berlingske. För mindre än ett år sedan köpte han det krisdrabbade flygbolaget via sitt bolag Mansvell, men nu har han valt att sätta stopp för pengarna till flygbolaget. I går morse ansökte flygbolaget om konkurs.

– Man har arbetat lång tid på en turnaround och har gått med underskott. Det är aktionären Mansvell som har hållit handen ekonomiskt under bolaget, och med de budgetar för hur mycket som skulle läggas in i bolaget för att nå i mål med denna turnaround så översteg det alltså det Mansvell var villiga till, säger konkursförvaltaren Lisa Bo Larsen från Kromann Reumert.

Beskedet kom bara en vecka efter en extraordinär generalförsamling i Cimber Sterling där det beslutades att utöka aktiekapitalet med 300 miljoner danska kronor samt att Mansvell skulle lägga 150 miljoner kronor på bordet i form av lån. Men Cimber Sterling-ledningen fick beskedet att det inte skulle komma några mer pengar från Ukraina.

– Enligt min uppfattning var det en god turnaround-plan. Vi är halvvägs genom den ursprungliga planen och det fanns tydlig möjlighet att vi skulle kunna göra bolaget profitabelt igen, säger Jan Palmér till Check-in.dk.

– Som vi har fått det förklarat för oss av vår huvudaktionär, önskade de inte att fortsätta stödja bolaget ekonomiskt, eftersom de redan hade investerat 300 miljoner kronor och tyckte att vår turnaround-process gick för långsamt.

I samband med beskedet om konkursen meddelade Flybe att man erbjuder lägre priser för Cimber Sterlings strandade passagerare på linjen mellan Köpenhamn och Stockholm till och med den 13 maj. En biljett mellan Kastrup och Bromma kostar 650 kronor.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024