Annons:

Ny turistrapport: USA-turister mest nöjda med Sverige , tyskar mest missnöjda

16,7 miljoner utländska besök gjordes till Sverige förra året. De mest nöjda turisterna kommer från USA, de mest missnöjda från Tyskland.

Det visar Tillväxtverkets ”nygamla” gränsundersökning som återupptagits, IBIS 2011.

Undersökningen bygger på 20 000 intervjuer med utländska besökare vid de mest använda gränspassagerna när de lämnade Sverige. Den är efterlängtad av svensk turistnäring, eftersom den ger bättre möjligheter än den traditionella inkvarteringsstatistiken var turisterna reser, vad de gör under sin Sverigevistelse och hur mycket pengar de spenderar.

IBIS 2011 visar att hela 90 procent av besökarna vistas i storstadsregionerna, 35 procent besöker Stockholm. Majoriteten av de utländska besökarna kommer från våra grannländer, Norge, Danmark och Finland.

För tio år sedan gjordes en liknande undersökning IBIS 2002.

– Trenden som man kan se  är att det blir färre endagsbesökare och färre affärsresenärer, medan tillväxten finns bland privatresenärer som stannar flera dagar, sade Tillväxtsverkets turismanalytiker Peter Terpstra vid pressmötet i Stockholm på tisdagsmorgonen.

 

Majoriteten av de utländska turisterna är nöjda med sitt Sverigebesök. Mer än 90 procent är nöjda eller mycket nöjda med vistelsen. USA, Storbritannien och Danmark har de största andelarna som är mycket nöjda med sitt besök. Mest mycket missnöjda med besöket är tyskarna, 9 procent. Turister från Finland har den minsta andelen som är missnöjda eller mycket missnöjda med Sverigebesöket.

De utländska besökarna är också tämligen traditionella i sina aktiviteter. De shoppar, går på restaurang och ägnar sig åt sightseeing.

 

Hela rapporten går att ladda hem på på Tillväxtverkets hemsida: www.tillvaxtverket.se

Kommentarer är stängda.