Annons:

Sänkt moms på liftkort gav 2 000 nya ungdomsjobb

Sedan momsen på liftkort sänktes 2007 har nära 2 000 nya ungdomsjobb skapats.

Riksdagen har utrett effekterna av den momssänkning från 12 till 6 procent på liftkort som genomfördes år 2007. Slutsatserna bekräftar skidbranschens bild: De senaste fem åren har skidanläggningarna investerat en miljard i energieffektiva snösystem och bidragit med nära 2 000 nya ungdomsjobb.
– Riksdagens nya uppföljningsrapport visar att momssänkningen omedelbart slog igenom i form av en motsvarande prissänkning på liftkort. Det var av största vikt för branschens trovärdighet att dessa pengar stannade kvar i skidåkarnas plånböcker, säger Hans Gerremo, vd på SLAO, Svenska Liftanläggningars Organisation.
Svenska liftanläggningar sysselsätter i dag totalt över 13 000 fast anställda och säsongsanställda inom sina olika verksamheter. Det är en ökning med 20 procent sedan momsen sänktes 2007, vilket motsvarar nära 2 000 nya ungdomsjobb. Tre fjärdedelar av branschens anställda är under 26 år.
Rapporten visar att priset på liftkort omedelbart sjönk efter momssänkningen, för att därefter öka något snabbare än den allmänna prisutvecklingen. Rapporten lyfter fram två avgörande förklaringar till detta: dels har elpriset stigit med upp till 46 procent under perioden, dels har graden av kvalitet och service ökat.

Kommentarer är stängda.

Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024