Annons:

Värdsturismchef lanserar svensk turisminnovation i Rio

Rese- och Turistnäringen i Sverige och FN:s turismorganisation UNTWO lanserar ett innovationsprojekt, där rymdteknologi ska användas för att skapa hållbar turism, på FN:s hållbarhetskonferens RIO+20.

– Det är ett mycket spännande projekt som vi gärna uppmärksammar, säger UNWTO:s generalsekreterare Taleb Rifai i en exklusiv intervju med Travel News.

Vid FN-konferensen i Rio i dag lanseras projektet ”Down to earth for tourism” . Det är ett svenskt initiativ , där erfarenheter från rymdforskning och den internationella rymdstationen ISS nyttjas för att hitta nya innovativa lösningar för hållbar turismutveckling. Syftet är att utveckla verktyg och modeller som kan återanvändas globalt och hjälpa länder, regioner och framtida turistdestinationer mot hållbar utveckling.
– Turismen växer kraftigt och påverkar möjligheterna till hållbar utveckling. Vi räknar med att turismen står för 5 procent av koldioxidutsläppen i världen, varav två tredjedelar kommer från transporter och en tredjedel från hotell och boendeanläggningar. Om vi kan minska utsläppen genom spjutspetsteknologi som används ute i rymden är det fantastiskt, säger Taleb Rifai, generalsekreterare i UNWTO, som kommer att presentera projektet under den del av konferensen som handlar om turism. Även RTS vd Jan Lundin finns på plats för att berätta om projektet.
Det svenska projektet baseras på ett koncept framtaget av det svenska innovationsbolaget Umbilical Design, som utgår från astronauters levnadsförhållanden i rymden. Genom att se hur man tillämpar kretsloppstänkande i rymden kring nyttjande av material, teknologi och begränsade resurser kan detta synsätt användas för hållbar turismutveckling.
– Rymdforskningen har verkligen tvingats utveckla modeller och innovationer för att göra mest möjliga med minsta möjliga åtgång av energi och material. Vi har mycket att lära av dem, säger Taleb Rifai.
WTO stödjer projektet genom en mindre finansiering för att visa upp projektet på Rio-konferensen. Men den huvudsakliga finansieringen måste ske genom att andra organisationer ansluter sig till projektet.
– Vi vet att andra FN-organisationer har visat intresse, men vill veta mer om detaljerna. Vi har tre, fyra mindre projekt som är aktuella i mindre skala. Bland annat är Federation för Youth & Travel Association intresserade av ett pilotprojekt.

 

Kommentarer är stängda.