Annons:

EU-domstolen: Flygbolag får inte lägga till avbokningsförsäkring automatiskt

Efter att ett flygbolag blivit stämda i Tyskland har nu EU-domstolen slagit fast att flygbolag inte får inkludera avbeställningsskydd automatiskt i priset vid bokning online.

Ett företag i flygresebranschen stämdes vid tysk domstol för att man på sin webbportal sålt resor där avbeställningsförsäkring, som tillhandahölls av ett annat företag, inkluderades automatiskt. Det sammanlagda priset angavs som totalpris för resan. Inte förrän längst ned på sidan informerades kunden om möjligheten att avmarkera avbeställningsförsäkringen. Den nationella domstolen vände sig då till EU-domstolen och frågade om denna lösning var i överensstämmelse med bestämmelserna i lufttrafikförordningen, skriver Dagens Juridik.

EU-domstolen menar att avbeställningsförsäkringen ska ses som ett valfritt pristillägg och att kunden på ett tydligt sätt måste informeras om sådana finns tillgängliga. Dessutom måste sådant tillägg vara något som kunden väljer själv.

Företaget invände att bestämmelsen inte kunde tillämpas eftersom att försäkringen tillhandahölls av en tredje part. EU-domstolen pekar ändå på att syftet med bestämmelsen, nämligen konsumentskyddet, skulle kunna påverkas negativt om det berodde på vem som tillhandahöll tjänsten. Det avgörande var istället att försäkringen och betalningen för den varit en del av bokningsprocessen för resan.

Kommentarer är stängda.