Annons:

Utländska turister lyfter handeln

De utländska turisterna spenderade rekordmycket förra året och lyfter den svenska handeln.

De utländska turisternas konsumtion ökade förra året med nio procent till 98,8 miljarder kronor, skriver DN. Under samma period ökade turismens omsättning i Sverige med sex procent till 264 miljarder kronor.
 
Turisterna är en viktig inkomstkälla för den svenska handeln. Förra året köpte utländska och inhemska turister varor för 76 miljarder kronor i svenska butiker. Utländska besökare spenderade ungefär hälften av reskassan på shopping, enligt en utredning som gjorts av HUI Research på uppdrag av branschorganisationen Svensk Handel. 
 
Gekås i Ullared, Lager 157 i Gällstad och gränshandeln i Strömstad och Värmland är exempel på orter som har blivit destinationer för shoppingturism. Dit kommer turisterna i första hand för att shoppa. Turister gör av med stora summor även i på andra håll i Sverige, inte minst i storstäderna. 
 
De utländska turisterna gav staten momsintäkter på 14,1 miljarder kronor under förra året, en ökning med elva procent jämfört med 2010. Turisterna lägger ungefär hälften av sin konsumtion i Sverige i detaljhandeln. Turismens står för cirka tolv procent av detaljhandelns totala omsättning. 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024