Annons:

Skandinavisk prispress på kryssningar efter Costa-olyckan

Intresset för kryssningar ökar i Sverige trots att olyckan med kryssningsfartyget Costa Condordia i januari, som förutspåddes ge minskad efterfrågan. Negativa reaktioner i Italien har dock gett effekter även på den skandinaviska kryssningsmarknaden.

– Italien hade ett hack i kurvan och inga bokningar de tre första månaderna i år. Kryssningarna, som skulle säljas där, lades över på andra länder och därför har vi fått fler kryssningar att sälja här istället. Det är klart att det har viss påverkan på priset, säger Claes Tamm, vd för MSC Cruises i Skandinavien.
I januari och februari bokade det på bra i Skandinavien för rederiet, medan mars uppvisade en viss nedgång. Intresset för kryssningar har generellt sett ökat på skandinaviska marknaden sedan 2005. Mellan 2010 och 2011 ökade antalet kryssningsresenärer med 8 procent i Skandinavien till 306 000 enligt statistik från ECC, European Cruise Council. I Sverige var ökningen 21 procent, vilket motsvarar 74 000 resenärer. Det kan jämföras med 9 procent totalt i Europa.
Inför säsongen 2012/2013 lanserar MSC Cruises två nya destinationer. Vinterns stora nyhet är Röda Havet till Egypten, Jordanien och Israel.
– Här finns ingen konkurrens från andra rederier, vilket beror på att det inte finns några vettiga flygförbindelser. Vi kör med egna chartermaskiner, med Austrian, från Europa.
En annan nyhet är kryssningar runt öarna i Antillerna, som startar på Martinique och kryssar runt Guadeloupe, Antigua, Barbuda, Tortola och St Maartens.

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024