Annons:

Bussjätte sväljer Ölvemarks

Efter tre år som minoritetsägare har Bergkvarabuss tagit steget fullt ut och köper bussresearrangörerna Ölvemarks och Scandorama.

De båda bolagen har haft en tuff ekonomisk resa de senaste åren. I våras dömdes de att betala totalt 11 miljoner kronor i böter för kartellbildning i Marknadsdomstolen. Dessutom har det uppdagade vägmomsfusket i Danmark och Tyskland, som TN tidigare rapporterat om, kostat drygt 11 miljoner kronor under 2010 och 2011.
Men Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss, menar att det är värt att satsa vidare på Ölvemarks och Scandorama.
– Det är välkända varumärken där den grundläggande verksamheten ger goda resultat. Det som har tyngt är gamla synder och vi har städat bolagen och upprättat sunda och fungerande rutiner.
Förutom nyemissionen när Bergkvara gick in som delägare 2009 när Scandorama stod på ruinens brant har det Kalmarbaserade bussbolaget gått in med tillfälliga tillskott för att hålla de två bussresearrangörerna på benen. Dessa tillskott har dock betalats tillbaka. Enligt vad TN erfar står Bergkvara som borgen för Ölvemarks och Scandoramas resegarantier på drygt 24 miljoner kronor. Att låta Ölvemarks och Scandorama gå i konkurs skulle därmed drabba Bergkvara.
– Vi har aldrig övervägt att låta bolagen gå i konkurs. Den allvarligaste situationen var ju 2009 när Scandorama höll på att gå omkull. Eftersom vi äger Öresundsterminalen som skapades för att höja statusen för busscharterresandet så var det viktigt att rädda Scandorama, och det var då vi gick in som delägare, säger Göran Mellström.

Har ni betalat för att förvärva bolagen eller har ni bara fått överta dem med dess skulder?
– Det finns stora värden i verksamheten, så vi har betalat ett betydande belopp.

Finns det en framtid för bussresor i Europa?
– Ja, men visst har det varit tufft efter finanskrisen med minskade volymer.  Vårt mål är att tydliggöra och särskilja Ölvemarks och Scandorama, så de inte uppfattas som så lika. Variationen av produkter ska bli större.
Säljarna av bussbolagen, bröderna Mats och Bengt Ölvemark, jobba kvar det närmaste halvåret.

Kommentarer är stängda.