Annons:

Norwegian vill inte ha piloter som egenföretagare

Norwegian sätter stopp för piloter som är egenföretagare. Enligt Norwegian ger det en bättre översikt av piloternas anställningsförhållanden.

När Norwegian anlitat bemanningsföretag har en del av piloterna haft egna företag. Det har lett till kritik från bland annat norska pilotfacket. Skattemyndigheterna i Norge har också granskat förhållandena på Norwegian och andra flygbolag. Skatteverket menar att det är ett tveksamt system att en egenföretagare endast har en uppdragsgivare, skriver Flygtorget. 
 
Norska medier rapporterar nu att Norwegian ändrat inställningen till piloter som egenföretagare och vill att de som inte är direkt anställda i Norwegian ska ha ett anställningsförhållande i ett bemanningsföretag.
 
– Vi har sagt till bemanningsföretagen att vi inte längre tillåter att piloterna är egenföretagare och att de i fortsättningen måste rätta sig efter det, säger Anne­Sissel Skånvik, kommunikationsdirektör på Norwegian till tidningen Nordlys.
 
Enligt Anne­Sissel Skånvik har Norwegians ändrade inställning ingenting att göra med att skattemyndigheterna har inlett en granskning av systemet.  
 
– Vi gör den här förändringen för att få en bättre översikt av vilka anställningsförhållanden som piloterna har, säger hon till Nordlys.

Norwegians pilotförening menar att detta är krav som föreningen har förhandlat fram.
 
– Intrycket som ges är att det här är något som Norwegian har gjort helt på egen hand. Det Skånvik inte säger är det är någonting som fackföreningen förhandlat fram som ett obligatoriskt krav, säger Halvor Vatnar, ordförande för Norwegians pilotförening till Nordlys.  

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024