Annons:

Stark sommar för Stockholms besöksnäring

Stockholm blir allt starkare som besöksdestination. Sommarsäsongen avslutades med nya rekord i antalet kommersiella övernattningar.

Trots en avmattning på flera marknader går det framåt för Stockholms besöksnäring, Hotellövernattningarna ökade under sommarsäsongen juni-augusti med 4 procent i länet jämfört med samma period föregående år.

– Besöksnäringen blir allt mer betydelsefull för Stockholm, så detta är glädjande och viktiga siffror. Näringen bidrar till att göra vår stad levande och spännande samt stärker vår attraktionskraft, säger Ulla Hamilton (M) företagarborgarråd och ordförande i Stockholm Business Region.

Uppgången drivs framförallt av en fortsatt utveckling av privatresandet. Ett minskat resande från sydeuropeiska marknader som Italien och Spanien uppvägs av en stark återhämtning från USA i sommar och en fortsatt kraftig ökning från Ryssland och Polen. Hotellens intäkter för sålda rum var sammantaget drygt 1,7 miljarder kronor i länet, en ökning med 41 miljoner kronor från föregående år.
 
– Stockholm är en av Europas snabbast växande besöksdestinationer. Trots en urstark krona, och att viktiga marknader har visat kraftigt minskat resande, så växer Stockholm alltjämt. Vi erbjuder unika upplevelser som attraherar den globala resenären vilket avspeglas i statistiken, säger Ulla Hamilton.  
 
 
Här kom de utländska sommarturisterna ifrån: 
1. Tyskland, 245 000
2. USA, 133 000
3. Norge, 99 000
4. Storbritannien, 90 000
5. Finland, 73 000

Kommentarer är stängda.