Annons:

”SAS sänker lönerna med 25 procent”

SAS-ledningen tvingar de anställda att säga upp sig och söka om sina tjänster och acceptera 25 procents lägre löner. Dessa drastiska besparingsåtgärder berör de flesta avdelningarna inom koncernen enligt en centralt placerad källa.

Det skriver flyg- och ekonomijournalisten Richard Björnelid på sin blogg Richards flygtankar.

De senaste veckorna har det ryktats mycket om SAS koncernchef Rickard Gustafsons nya tuffa sparplan.Och enligt den centralt belägna källan har den tuffa sparplanen nu satts i verket.

SAS ledning genomför åtgärderna med en personalgrupp i taget. Först ut, i förra veckan, var de anställda på marknad och försäljning och nästa vecka är det dags för den kommersiella avdelningen. Och sedan rullar det på, enligt en källa:

 – Planen är att ta operations sist, det vill säga de kabinanställda, eftersom de anses ha de starkaste fackförbunden och ledningen vill kunna sätta press på dem genom att visa att övriga avdelningar redan gått igenom detta, uppger källan till Richards flygtankar..

 Anställda inom marknad och försäljning har den 28 oktober som sista ansökningsdag för att söka om sina tjänster och därefter är planen att allt skall gå så fort som möjligt innan något läcker ut. Den 8 november presenterar SAS sin kvartalsrapport och då lär det mesta handla om sparplanen och omorganisationen.

 SAS-koncernens personalkostnader uppgick vid det senaste årsbokslutet 2011 till drygt 13 miljarder kronor. Det bör således handla om minst ett par miljarder i kostnadsreduceringar enbart på personalsidan.

 För att kunna fatta obekväma beslut av den här magnituden måste Rickard Gustafson ha fått klartecken och stöd från sin styrelse med ordföranden Fritz Schur och vice ordföranden Jacob Wallenberg i spetsen. Styrelsen ska enligt uppgift ha samlats till möte häromdagen för att fatta beslut i frågan.

Läs Richard Björnelids artikel på

 

http://res.se/blogg/richardsflygtankar/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.