Annons:

SAS: Detta är vårt ”final call”

Nya krediter, försäljning av markhanteringsbolaget och Wideröe, färre anställda och nya kollektivavtal med sänkta löner – det är den tänkta lösningen för krisdrabbade SAS. Nu vädjar styrelsen till sina anställda att gå med på lägre löner. - Detta är vårt "final call", om vi ska finnas kvar, säger vd Rickard Gustafson.

SAS sparpaket om tre miljarder kronor är färdigt, men de anställda har ännu inte gått med på alla åtgärder. 800 anställda ska bort och de som blir kvar får ett nytt kollektivavtal med sänkta löner. Flygbolaget skriver dock inte hur mycket lönerna måste sänkas ”för att uppnå marknadsmässighet”, eller inom vilka delar lönesänkningar kan komma ifråga, skriver Affärsvärlden.

Nu på söndag, den 18 november, kommer styrelsen att sammanträda ”för att besluta om förutsättningarna finns för planens genomförande”.

– Detta är vårt ”final call”, om vi ska finnas kvar. Vi har fått denna sista chans att starta om och genomföra dessa fundamentala förändringar. Jag vet att vi kräver mycket av våra medarbetare, men det finns ingen annan väg, skriver SAS vd Rickard Gustafson i ett uttalande.

De anställda kommer att informeras om planen och kraven i de nya kollektivavtalen vid interna möten under de kommande dagarna.

Sparpaketet kallas 4Excellence Next Generation och ska ge effekter värda tre miljarder kronor. Markhanteringsbolaget, Wideröe, flygmotorer och flygplatsrelaterade fastigheter ska säljas, nya krediter är säkrade, nya pensionsvillkor införs, call centers ska outsourcas och administrativa funktioner centraliseras. 1,5 miljarder kronor väntas i positiv resultateffekt under räkenskapsåret 2012/2013.

Planen är självfinansierad och omstruktureringskostnader inklusive engångsposter kommer att uppgå till cirka 1,5 miljarder kronor, varav 0,9 till 1 miljard kronor kommer att belasta nuvarande räkenskapsår.

”Härutöver kommer SAS också att aktivt utvärdera möjligheter att realisera ytterligare värden från sin finansierade flygplansportfölj och andra tillgångar”, skriver SAS i det pressmeddelande som publicerades på måndagen.

Ekonomijournalisten Richard Björnelid skriver i sin blogg om uppgifter från en dansk källa om ett fackföreningsmöte som ska ha hållits härom dagen:

”Enligt källan tvingas en purser sänka sin grundlön med 25 procent, från 33 000 till 27 000 danska kronor. Maximalt antal tjänstgöringstimmar per vecka sätts till 60 timmar, plus att antalet stand by-vakter utökas.

Vidare inskränks rätten till sommarsemester till två veckor. Efter tjänstgöring på långlinje erbjuds bara två påföljande fridagar och vid ett uppehåll i Köpenhamn på mer än fem timmar ska kabinpersonalen utföra marktjänstarbete. SAS marktjänst, SGH, är en av de verksamheter som SAS kommer att säljas ut.

Utöver detta ska det enligt källan ha överenskommits om att endast hälften av decemberlönen betalas av SAS och att facket går in och täcker upp med 12 000 danska kronor för sina medlemmar.”

Det tredje kvartalet innebar ett resultat före skatt inklusive engångsposter om 568 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets 276 miljoner. Exklusive engångsposter ökade resultatet från 298 till 607 miljoner kronor. Intäkterna ökade från 10,6 till 11,09 miljarder kronor.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024