Annons:

Hyrbilskamp om storkonto

En tuff hyrbilskamp har utbrutit om det stora statliga avtalet för biluthyrning som totalt är värt nästan 150 miljoner kronor.

Avis har lagt det lägsta priset och därför vunnit den del av upphandlingen som  rör  resenärer inom statliga verk och myndigheter som hyr bil utan att detta är kopplat till andra reserelaterade tjänster. Det är Statens inköpscentral på Kammarkollegiet som har ansvarat för upphandlingen.
Men Hertz, som hade det tidigare fyraåriga avtalet för både den reserelaterade och renodlade biluthyrningen, har överklagat i två instanser. I Förvaltningsrätten fick Hertz inte gehör och nu väntar biluthyrningsbolagen på om  Kammarrätten ger prövningsrätt för fallet, vilket väntas komma senast i mitten på november.
– Det är ett mycket stort konto och det är inte oväntat att Hertz vill ha en överprövning. Det blir en stor påverkan på den som vinner avtalet och den som förlorar, säger Jan Lind, Sverigechef på Avis.
Hertz vann delavtalet om reserelaterad biluthyrning, men det är den renodlade biluthyrningen på cirka 100 miljoner kronor som kampen står om. Skulle Avis vinna kontot innebär det att företaget behöver förstärka sin bilflotta från 5 000 till 7 500 hyrbilar och försäkra sig om ett heltäckande uthyrningsnätverk i landets alla kommuner.
– Vi har sänkt våra kostnader kraftigt, vilket gör att vi nu kan ligga i ytterfilen och konkurrera med låga priser och ändå få marginaler, säger Jan Lind på Avis.
Hertz hävdar dock att Avis inte uppfyller alla skall-krav i upphandlingsunderlaget.
– Vi vill pröva om de skall-krav som upphandlaren har i sin upphandling är uppfyllda i anbudet, säger Hertz vd Niklas Siljeblad.
De två skall-krav Hertz ifrågasätter är att Avis angett bilmodeller som inte uppfyller kraven i den gällande miljöbilsförordningen, vilket gör att Avis har kunnat lägga ett lägre pris. De anser också att Avis bud inte borde ha godkänts eftersom de inte har hyrbilsverksamhet/kontor eller tänker etablera det på alla orter, vilket var ett krav i upphandlingen.
Vad innebär det för Hertz om ni inte får prövningstillstånd och förlorar kontot?
– Då får vi acceptera det och gå vidare. Någon annan analys vill jag inte ge medan vi avvaktar beslutet, säger Niklas Siljeblad.

Kommentarer är stängda.