Annons:

Sju av åtta fackförbund har skrivit på SAS-avtalet

SAS ser ut att kunna undvika konkurs. Sju av åtta fackförbund har skrivit på avtalet om försämrade lönevillkor i natt, men det danska kabinfacket vägrar hittills att acceptera.

Det danska kabinfacket CAU har ännu inte kommit överens med ledningen i SAS. ”Ingen deal ännu”, skriver CAU:s ordförande till di.se.

Under natten har övriga sju fackförbund kommit överens om nya kollektivavtal med SAS-ledningen. Ett viktigt besked var att de norska, danska och svenska pilotfacken som förhandlat tillsammans gick med på kraftiga försämringar av sina anställningsavtal.

Vi har levererat kostnadsänkningar på cirka 30 procent. På lönesidan reducerar vi med en månadslön per år. Vi har sänkt traktamenten med 20 procent och vi ökar arbetstiden, sade svenska pilotfackets ordförande Robert Gustafsson till TT i natt.

Gustafsson är nu mindre oroad över konkurshotet, men anser att det nu ligger på arbetsgivarsidan att lösa problemen.

– Nu har vi gjort vårt och sträckt oss så långt det går. Nu räknar vi med att ledningen syr ihop det här tillsammans med bankerna. Den processen äger inte vi, säger han.

Det svenska kabinfacket skrev också under avtalet i natt. Det innebär inga lönesänkningar, men bland annat  inga lönehöjningar 2013 och 2014, samt utökad arbetstid.

Det är inte första gången som det danska kabinfacket erbjuder hårt motstånd. Vid förhandlingar i samband med den senaste nyemissionen var CAU det sista facket som gav med sig.

 

Travel News följer utvecklingen under dagen.

 

 

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024