Annons:

De är årets bästa vandrarhem

STF har utsett årets bästa vandrarhem. Årets kudde finns i Västergötland.

Måndagen den 26 november korades årets vandrarhem/hotell på en stor gala i Stockholm då även ett pris från den internationella vandrarhemsorganisationen www.hihostels.com delas ut. Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell. Tävlingen är uppdelad i sex delutmärkelser, och Årets kudde är den allra finaste. Det är gästerna som utser vinnaren av Årets kudde genom att rösta på STFs hemsida.


Årets kudde

Vinnare: STF Lugnåsberget, Västergötland

Motivering: ”Med genuin lantbruks- och naturvårdsmiljö runt knuten finns Lugnåsbergets Vandrarhem, som aktivt och piggt flätar ihop kultur, frisk luft, djur, natur och ett fräscht boende med vänlighet och omtänksamt värdskap!”

”Underbart ställe med frid och vision. Betande getter och en entusiasm och glöd. Vänlighet. Trivsel. En omsorg om natur och miljö. Ett estetiskt tänkande med den uppdukade ekologiska frukosten. Njutning.”

Silver: STF Brunskog Vandrarhem, Värmland

Motivering: ”Det var trevligt bemötande från första stund. Välorganiserat, miljövänligt, barnvänligt, bra sevärdhetsinformation och trevlig utsmyckning av vandrarhemmet. Det där lilla extra både inomhus och utomhus med alla fina sitt/grillplatser och barnleksaker. Helt fantastiskt. Hela vandrarhemmet andas omtanke!”
”Ett underbart ställe. Här finns allt man kan önska sig utöver normal vandrarhemsstandard, både inne och ute: vackra sällskapsrum, bubbelbadkar, minigolf och boulebana. Överallt märks värdparets omtanke om gästerna, deras känsla för miljö, konst och kultur och viljan att informera om bygden och naturen. Gästerna får vänliga tips om hur det fungerar på vandrarhemmet och om allt som hänt eller händer i Brunskog. Vi ville aldrig åka därifrån – måste återkomma!”

Brons: STF Wauglen/Kynnefjäll, Bohuslän

Motivering: ”Är en liten pärla mitt i skogen, där allt är genomtänkt – från dass- och duschpinne, två kuddar i varje säng, alla extra krokar, inplastade kartor, myggnäten, matlådorna etc. Lägg sedan till ett fantastiskt värdskap där man som gäst känner sig både välkommen och omhuldad.”

”Supermysig anläggning, fantastisk bastu och badplats, väldigt trevlig värd, fina genomtänkta stugor. Mitt i vildmarken med goda vandringsmöjligheter. Ett toppenäventyr som bara kan rekommenderas!”

 

Årets nykomling

Priset går till den anläggning som på ett anmärkningsvärt sätt gjort entré i STF familjen under året.

Vinnare: STF Tåkern, Östergötland

Motivering: Här möts både café- och vandrarhemsgäster av ett utomordentligt engagemang och värdskap. Värdarna lever verkligen upp till principen om att resande handlar om att uppleva, och har ända från starten skapat paket och helhetsupplevelser som hjälpt gästerna att upptäcka den speciella fågelsjön Tåkern och omgivningarnas alla äventyr.
Webb: www.svenskaturistforeningen.se/takern

Silver: STF Storlien Fjällgård, Jämtland

Motivering: Den här pärlan i Jämtlandsfjällen har på ett fantastiskt sätt knutit ihop lederna och samarbetet med Blåhammaren och övriga fjällstationer i området genom gemensamma paket och arrangemang för våra gäster. Med utmärkt värdskap och hög standard på boende och mat är Storlien fjällgård en verklig tillgång för hela STF.

STF Hotell Villa Flora Viola, Blekinge

Motivering: Mitt i den klassiska Brunnsparken i Ronneby finns en skön STF-oas, där gästerna kan hämta andan mellan parkens och omgivningarnas alla attraktioner. De drivna entreprenörer som har skapat anläggningen driver även det omtalade Café Mandeltårtan intill där gästerna kan njuta både frukost och nybakt.


Årets natur- och kulturupplevelse

Priset går till den anläggning som på ett genomtänkt sätt skapat en natur- och kulturupplevelse utöver det vanliga under året.

Vinnare: STF Kuskahusen Gårdshotell, Skåne

Motivering: Denna nya anläggning inom STF har sedan starten satsat helhjärtat på hållbar naturturism och är märkta med Naturens Bästa. Här kan gästerna få uppleva trandans, orrspel och följa med på fjärlis- eller örnsafari med några av Sveriges ledande naturprofiler. Här hörs kronhjortens bröl i skymningen, och värdarna visar samma omtanke om gästerna oavsett om det är fråga om att förbereda en matsäck eller att skapa ett stort upplevelsepaket.

Silver: STF Vandrarhem Wauglen/Kynnefjäll, Bohuslän

Motivering: I den bohuslänska vildmarken gömmer sig en riktig fjällstation på storslagna Kynnefjäll och med Bohusleden ett stenkast bort. På denna Naturens Bästa-märkta anläggning skapar värden Mats upplevelsepaket för sina gäster som får utforska naturäventyren i traktens vatten, berg och skogar.

STF Grövelsjön, Dalarna

Motivering: Denna pigga 75-åring har firat med att erbjuda gästerna jubileumsupplevelser i såväl tid, rum som smak. Anläggningen har även vågat sig över generationsgränsen genom att satsa på ungdomsarrangemang och genom goda samarbeten kunnat kombinera vindpinade fjälltoppar med djupa gruvorter. Allt detta kröner ett mångårigt arbete med naturinriktade temaveckor för att kunna ge olika gäster något särskilt för just deras intresseområde.

 

Årets miljöinsats

Går till en anläggning som aktivt gjort en insats för att förbättra sitt hållbarhetsarbete under året.

Vinnare: STF Enånger/Larsbogård Vandrarhem, Hälsingland

Motivering: Mitt ute i de djupa skogarna finns en liten gård där, gutefåren, hästarna och den vilda naturen kan lura gästen att tro att tiden har stannat, om det inte vore för vandrarhemmets mycket moderna miljöarbete. Larsbogård har miljömärkningarna Naturens Bästa och Green Key.

Silver: STF Kuskahusen Gårdshotell, Skåne

Motivering: Ett hotell som verkligen bryr sig om naturen har förstås egna holkar för såväl fåglar som fjärilar. Det har Lars & Anette sett till att det finns på Kuskahusen, och i anläggningens målinriktade miljöarbete planteras särskilda växter för att fjärilarna ska trivas. Kuskahusen är ekoturismmärkt med Naturens Bästa.

STF Visby/Rävhagen, Gotland

Motivering: Under de senaste fem åren har ett gotländskt förvandlingsnummer skett, där slitna huskroppar som värmdes av elelement numera har renoverats, får sitt varmvatten från solvärmetankar och värms upp av luftvärmeväxlare och träpellets. Ansträngningarna kröntes under våren 2012 med att Rävhagen märktes med Green Key.

 

Årets gästnattsprestation under 5 000 gästnätter

Vinnare: STF Motala Verkstad, Östergötland

Motivering: All time high under juli, augusti och september är receptet för att åstadkomma Årets gästnattsprestation. Genom att lyckas visa upp sin fina anläggning och utnyttja läget vid Göta kanal har systrarna Marie och Monica med familjer lyckats hålla de blott nio rummen på Motala verkstad välfyllda.

 

Årets gästnattsprestation över 5 000 gästnätter

STF Töcksfors, Värmland

Motivering: Med en ökning på närmare 30 % är årets gästnattsprestation ett bevis för att det går att utveckla en anläggning för att möta såväl långväga gästers som närområdets växande behov. Ett exempel på idérikedomen och framåtandan här är vandrarhemmets svit med både bubbelbad och säng från Hästens.

 

Det delades även ut två bubblare till fjällvärlden för deras gästnattsprestation 2012

STF Blåhammaren Jämtland

Motivering: Årets bubblare har med skohorn och golvmadrasser lyckats uppnå en mycket fin utveckling till 8 316 gästnätter under året, tack vare genomtänkta arrangemang och ett stort hjärta, och trots att Blåhammaren bara har 64 bäddar.

STF Kebnekaise, Lappland

Motivering; Anläggningen har haft ett år utan motstycke när det gäller gästnätter då man passerat 20 000 gästnätter och landar på drygt 21 000 gästnätter. Vilket är 4000 fler än 2011. Det stora trycket har personalen på stationen hanterat på ett föredömligt sätt med hög service, vänligt bemötande och nöjda gäster. Beläggningen för 2012 ligger på 52 % räknat på öppetdagar och detta på en fullserviceanläggning som ligger 2 mil från närmaste väg. En enastående prestation!

 

HI Hostels pris ”The pillow of the year”
Går till en anläggning visat ett stort engagemang för de internationella gästerna och HI. Här premieras extraordinära insatser för att marknadsföra sig internationellt eller av annan anledning genererat en stor gastökning på HI.

Vinnare: STF Abisko, Lappland

Motivering: Anläggningen har haft ett år utan motstycke när det gäller gästnätter då man passerat 20 000 gästnätter och landar på drygt 21 000 gästnätter. Vilket är 4000 fler än 2011. Det stora trycket har personalen på stationen hanterat på ett föredömligt sätt med hög service, vänligt bemötande och nöjda gäster. Beläggningen för 2012 ligger på 52 % räknat på öppetdagar och detta på en fullserviceanläggning som ligger 2 mil från närmaste väg. En enastående prestation!

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024