Annons:

Arlanda får pendeltåg från Stockholm

Grattis alla resglada stockholmare och miljövänner! Nu är det enklare och billigare att ta tåget till Arlanda. Nu kan du ta pendeltåget från många olika stationer i huvudstaden och resa utan byte direkt till flygplatsen.

För första gången sedan de nya spåren till på Arlanda invigdes 1999 går nu Storstockholms lokaltrafiks (SL:s) pendeltåg från Älvsjö två gånger i timmen via Arlanda hela vägen till Uppsala. En enkel resa mellan Stockholms Central och Arlanda kostar 75 kronor om du har SL:s månadskort och 125 kronor om du inte har. Från Uppsala blir det samma pris.

Med alla stopp på vägen inräknade tar resan från centralen i Stockholm 37 minuter, att jämföra med 20 minuter för snabbtåget Arlanda Express, som dock kostar 260 kronor, ordinarie pris.

Snabbtåget har en fördel framför SL:s pendeltåg förutom snabbheten: på Arlanda Express får varje betalande vuxen ta med sig fyra barn upp till 17 års ålder utan extra kostnad. På SL måste alla barn mellan 6 och 20 år ha biljett, om än till reducerat pris.

Tack vare de nya pendeltågen har Arlanda chansen att minska sina utsläpp av växthusgaser som hotar att överskrida gränsvärdena.

Frågan är varför tågen dröjde så länge, hela 13 år efter att spåren och de tre underjordiska stationerna vid flygplatsen var klara. Svaret är att beslutet om att dra spår fattades under krisen på nittiotalet då det var svårt att få fram statliga pengar till nya tågbanor. Arlandabanan betalades därför med privata pengar. För att locka enskilda intressenter att satsa kapital krävdes en motprestation från det offentliga. En sådan blev att erbjuda Arlanda Express monopol på tågtrafiken.

SJ började köra tåg redan från början, men det privata konsortiet bakom investeringen fick rätt att ta ut en hög avgift från SJ varje gång någon passagerare gick av eller på den så kallade fjärrtågsstationen under Sky city (mellan terminal 4 och 5). Under några år körde också Upplands lokaltrafik pendeltåg mellan Gävle och Upplands Väsby via Arlanda.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024