Annons:

Flygets spariver ger plus

Medan SAS slåss för sitt liv börjar sparprogrammen för de andra nordiska flygbolagen ge resultat. Norwegian och Finnair presenterade sina bästa kvartalsresultat någonsin under tredje kvartalet 2012.

– Detta är det bästa kvartalsresultatet i Finnairs historia. Resultatförbättringen är särskilt positiv med tanke på att bränslepriserna ökade med 25 procent i jämförelse med förra året, säger Mika Vehviläinen, vd på Finnair.
Finnair hade redan under kvartal tre nått halvvägs i den planerade sparplanen på 1,2 miljarder kronor. Samtidigt har Finnair en lång väg kvar till att nå målet på en nettomarginal på 6 procent.
– Trots osäkerhet kring årets sista kvartal är vi säkra på ett plusresultat för helåret för första gången sedan 2008.
Även Norwegian har haft sitt bästa kvartal någonsin. Norwegian är fortsatt optimistiska om utvecklingen och planerar att etablera flygbaser på Gatwick utanför London och Alicante i Spanien. De räknar med att öka sin kapacitet med 20 procent under 2013 genom att skaffa fler Boeing 737-800.
– Norwegian kommer att fortsätta att utnyttja sin ökande konkurrenskraft från ständiga kostnadsbesparingar och större flygplan, säger Björn Kjos, vd på Norwegian.
Men bäst i klassen är Icelandair. Icelandair ökade intäkterna under tredje kvartalet med 8 procent till 2,12 miljarder kronor. Vinsten under kvartal tre förbättrades med 17 procent till 343 miljoner kronor.
– Vår flexibla affärsmodell, starka varumärke och suveräna personal har hjälpt oss att hantera svåra externa förhållanden och uppnå ett tillfredsställande resultat, säger Björgólfur Jóhannsson, vd på Icelandair.
Till och med SAS presenterade ett positivt resultat för tredje kvartalet på 568 miljoner kronor (276 miljoner), men räknar med ett svagt negativt resultat på helåret. 

Kommentarer är stängda.