Annons:

Miljövänliga Viking Grace invigd – men körs med diesel första tiden

Viking Grace, världens mest miljövänliga kryssningsfärja, invigdes på måndagen av miljöminister Lena Ek. Men de första veckorna kommer fartyget att delvis köras med vanlig marindiesel i stället för enbart naturgas.

Viking Lines nya färja, som tar 2800 passagerare, döptes på söndagen på varvet i Finland och seglade sedan jungfruturen till Stockholm. Här invigde miljöminister Lena Ek(c) det nya fartyget, som är det första större passagerararfartyget som drivs med naturgas, så kallad LNG.

–          Viking Grace kommer att påverka diskussionen om minskade utsläpp i alla länder och hamnar, det är ett historiskt genombrott. Det är fantastiskt roligt att det handlar om skandinavisk trafik och skandinavisk miljöteknik, sade hon.

 

Men de första veckorna som Viking Grace trafikerar rutten Stockholm-Åbo kommer fartyget bara delvis att köras på naturgas utan även använda traditionellt fartygsbränsle, marindiesel. Orsaken är att AGA som levererar naturgasen från sin nya naturgasterminal i Nynäshamn ännu inte fått sitt nya bunkerfartyg klart, varifrån naturgasen ska tankas ombord på Viking Grace medan det ligger i hamn i Stadsgården. Den nya bunkerbåten Seagas beräknas tas i bruk någon gång i februari. Fram tills bunkerbåten är klar kommer naturgasleveranser att ske via lastbil direkt till Stadsgården, men det är en mer omständig bunkringsprocedur. Viking Grace ligger bara vid kaj i Stockholm under en timme och därför kommer en del av bränslet att vara marindiesel.

Tack vare naturgasen kommer utsläppen från fartyget minska kraftigt. Svavelutsläppen försvinner helt, kväveutsläppen reduceras med 88 procent och växthusgaserna minskar med 15 procent.

 

Men den miljövänliga driften är inte det enda som är nytt på Viking Grace.  Viking Line har satsat på en förnyelse av det klassiska Östersjökryssningskonceptet; Östersjöns största taxfreebutik, ett stort spa, riktiga dubbelsängar i delar av hyttbeståndet och en modern design, där de anlitat den finska inredningsföretaget Kiivi. I alla offentliga delar av fartyget har man jobbat mycket med ljussättning och där man med LED-belysning skapar olika stämningar för olika delar av dagen. Totalt 8 restauranger med olika koncept och inredningar finns att välja på.

Se bilder från Viking Grace på redaktionsbloggen, klicka här:

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024