Annons:

Lufthansa skänker linjer

Germanwings tar över flera av Lufthansas svenska linjer under året, där Stockholm-Berlin är den första som flyttas. Det är en följd av Lufthansas kostnadsjakt för att kunna konkurrera mot lågprisflyget.

– Det är en revolution vi genomför, men nödvändig eftersom lågprisflyget inte kommer att försvinna, säger Ulrich Link, Lufthansas nya Nordenchef.
Alla Europalinjer som inte utgår från Frankfurt och München ska successivt föras över till det egenägda lågkostnadsbolaget Germanwings. För svensk del berörs exempelvis Stockholm–Berlin och Hamburgrutterna från Stockholm och Göteborg.
– Men totalt handlar det om mindre än tio procent av den skandinaviska trafiken. Majoriteten flyger till våra hubbflygplatser.Den nya strategin är framtvingad av pressen från lågprisflyget. De gamla nationella flygbolagens höga kostnader gör det svårt, om inte omöjligt, att bedriva lönsam Europatrafik. Men i stället att som SAS försöka kapa kostnaderna i det bolag som driver trafiken i dag väljer Lufthansa att lyfta över de mest konkurrensutsatta direktlinjerna till Germanwings med en tredjedel lägre kostnader än Lufthansa.
För att tillgodose affärsresenärernas krav kommer Germanwings koncept att förändras i grunden från den 1 juli. Bolaget introducerar exempelvis en egen affärsklass, Best, där passageraren får reserverad plats på de främsta raderna i planet i ett bredare flygsäte och med ett tomt säte bredvid. Även tillgång till Lufthansas lounger, gratis mat och fast track ingår.
Under förra året var den nya linjen Stockholm–Berlin Lufthansas stora nyhet i Sverige.
– Den har blivit en stor passagerarmässig succé. Men det finns potential att förbättra lönsamheten på sista raden, konstaterar Ulrich Link.
Smolk i bägaren är fiaskot med Berlins nya flygplats Willy Brandt, som försenats fyra gånger och utvecklats till en politisk skandal.
– Vi har lyckats klämma in alla 31 nya linjer på Berlins nuvarande flygplats Tegel, men det är trångt.  

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024