Annons:

Airbus spår ökad tillväxt för flygbranschen

Världens sammanlagda flygbolag kommer att köpa 28 200 nya flygplan de kommande 20 åren spår Airbus i sin årliga flygbranschanalys.

Flygbranschen har fördubblat sin omsättning vart 15:e år sedan 1971 och det finns inga tecken på att världens medborgare kommer att resa mindre framöver. Tvärtom. Särskilt i Asien beräknas flygandet booma framöver.

– Vi räknar med att det behövs 28 200 nya flygplan i världen under de kommande 20 åren, säger Andrew Gordon, chefsanalytiker på Airbus i Toulouse till Flygtorget.

Det innebär däremot inte att vinsterna för flygbolagen kommer att blomstra lika mycket som flygandet. Bränslekostnaderna ökar ständigt och många av de nya bränslesnålare planen kommer att ersätta gamla törstiga flygplansmodeller.

– Vi har en ganska klar bild av hur många av dem som vi ska leverera men det är siffror som vi inte går ut med. Men i princip är vi ju två leverantörer av flygplan i storleken över 100 stolar så femtio procent är ingen dålig gissning, säger Andrew Gordon med ett leende.

Airbus orderbok sträcker sig idag sju år framåt och det är främst bränslekostnaderna som motiverar köparna att byta ut sina flygplan.

– Globalt sett ökade flygtrafiken med 5,6 procent förra året och under januari ser vi en fortsatt ökning med 2,6 procent, säger Andrew Gordon.

I de nordiska länderna finns idag 35 flygbolag och Airbus uppskattar att dessa kommer att skaffa 536 nya flygplan de närmaste 20 åren.

Flygtillverkaren har även tittat på flygplatserna runt om i världen och konstaterar att det finns 42 flygplatser som hanterar fler än 10 000 långlinjepassagerare per dag. De spår att den siffran kommer att fördubblas till 92 stycken år 2031. Bland de flygplatser som beräknas expandera så mycket finns både Köpenhamn och Helsingfors, men inte Stockholm Arlanda.

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024