Annons:

SAS stämmer norska staten

SAS trotsar det norska bonuspoängsförbudet och tar ärendet till domstol.

Nu inför SAS samma bonuspoäng på inrikesflyg i Norge som i Sverige och Danmark. Bonuspoängsförbudet infördes i Norge 2001 av konkurrensskäl efter att SAS köpte Braathens. Så sent som oktober 2012 fastslog den norska regeringen att förbudet ska gälla även fortsättningsvis.

– Vi kan inte vänta längre. Vi måste kämpa för vår rätt att erbjuda alla produkter i alla länder. Det finns ingen anledning till att bonuspoängen ska vara förbjudna i Norge, som enda land i världen, säger SAS vd Rickard Gustafson till Finansavisen.

SAS största konkurrent på den norska marknaden, Norwegian, följer ärendet med stort intresse.

– Det som är intressant är vad regeringen gör åt saken. Vi vill helst höra vad de har att säga först. Om de godkänner SAS lagbrott sänder det en signal till alla andra om att de också kan ta lagen i egna händer. Bonusförbudet finns där för att skydda konkurrensen och konsumenterna, inte för att stötta flygbolagen, säger Norwegians kommunikationschef Anne-Sissel Skånvik till NTB.

Bonuspoängen infördes igår, tisdag, på SAS och Widerøe och på inrådan av flygbolagets jurister så är det till en början bara företagskunder som får bonuspoäng. Poängen kan de däremot senare använda privat.

– Vår rättsliga bedömning visar att innehållet i affärskontrakt inte kan styras av regler som förbjuder intjänade bonuspoäng på hemmamarknaden i Norge, säger Eivind Roald, vice vd för försäljning och marknadsföring på SAS. Det är viktigt för oss att erbjuda hela vårt utbud av tjänster och förmåner, så vi är glada att vi nu kan erbjuda affärsresenärer samma fördelar som andra EuroBonus-kunder som flyger över gränserna och i världen i stort.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024