Annons:

IAG skyller förlust på Iberia

En svag utveckling av Iberia och högre bränslekostnader är orsaken till IAG:s förlustår 2012.

International Airlines Group, IAG, som består av British Airways och Iberia, redovisade ett resultat före skatt på 997 miljoner euro jämfört med en vinst på 503 miljoner euro år 2011. 202 miljoner euro har gått åt i ”omstruktureringar” av Iberia, samt en kostnad på 343 miljoner euro i ”nedskrivning av Iberias immateriella tillgångar”.

British Airways uppnådde ett rörelseresultat på 347 miljoner euro, medan Iberia redovisar en rörelseförlust på 351 miljoner euro. Det totala resultatet har även påverkats av att bränsleräkningen landande på 6 miljarder euro, vilket är 20 procent högre än 2011.

 Endligt IAG:s vd Willie Walsh kommer 2013 att påverkas av den pågående omvandlingen av Iberia.

– Vi har inlett ett betydande omvandlingsprogram för Iberia – och vi ser av resultatet hittills att flygbolaget måste anpassa sig för att överleva. Iberia måste kapa sina likvida förluster och justera sin kostnadsbas permanent om det ska gå att konkurrera med andra flygbolag och lägga grunden för en lönsam tillväxt i framtiden, säger Willie Walsh.

Samtidigt pågår en konflikt mellan Iberias ledning och fackförbunden. Iberias personal har gått ut i strejk på grund av nedskärningarna i flygbolaget.

– Trots tre månaders förhandlingar mellan Iberia och dess fackföreningar, har vi inte nått en överenskommelse om en första omstruktureringsplan. Därför har vi meddelat att Iberia kommer att fortsätta med en 15 procentig minskning av kapaciteten och har inlett formella kollektiva uppsägningar, en process som kommer att påverka 3 807 jobb, säger Willie Walsh.

Kommentarer är stängda.