Annons:

Sparkrav bakom missnöje med säkerhet på Arlanda

Sparkrav från Securitas är orsaken till bristande säkerhet på Arlanda, enligt de anställda.

– Säkerheten på Arlanda är nu noll, folk är så missnöjda med sina arbetsförhållanden att de inte orkar bry sig om hur vi söker av folk och hur vi röntgar bagage i säkerhetskontrollerna, säger en anonym flygplatskontrollant till DN.

För två veckor sedan ska en diplomat ha gått rakt igenom kontrollen utan att bli avsökt. Anledningen skulle vara att en nyanställd säkerhetskontrollant inte visste hur kontrollen skulle ske.

På grund av Securitas sparkrav har man nu beslutat om en ny schemaläggning som skapat stort missnöje bland personalen. Securitas vill ha fler anställda på plats under de toppar på förmiddag och eftermiddag då det är många som passerar kontrollerna. Det innebär fler och kortare pass, men också så långa som 13 timmar. Facket och ledningen har förhandlat fram en kompromiss om schemat, men nära hälften av de anställda har skrivit på en protestlista. Oron är att ständiga besparingar och omorganisationer ska leda till försämrad säkerhet.

 – Det här missnöjet förvånar mig inte. Det har varit oroligt och turbulent så länge nu, säger Transports lokale fackklubbsordförande Anders Gillberg i dn.se.

Problemen och missnöjet bland kontrollanterna inom Securitas på Arlanda går långt tillbaka. Anställda har vittnat om sparkrav inför en stundande upphandling, och att så kallade IED-test (Improvised Explosive Device) visat på dålig säkerhet. I testen försöker en för personalen okänd person passera säkerhetskontrollen med en bombattrapp. Attrappen passerade röntgen ett tvåsiffrigt antal gånger i olika terminaler.

– I dag får vi inte veta hur testerna går. Bara att det går dåligt. Men de verkliga resultaten får vi inte veta. Troligen för att det inte ska läcka ut i medierna. Och de bombattrapper som de kommer med är ju jättetydliga, som en Kalle Anka-bomb. Om någon verkligen vill ta igenom en bomb så lär den ju se ut på ett annat sätt, säger en anonym säkerhetskontrollant.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024