Annons:

SAS säljer sitt marktjänstbolag

SAS säljer sitt marktjänstbolag Ground Handling till Swissport.

Det kristyngda flygbolaget har vidtagit många åtgärder för att få bolaget på fötter och att sälja Ground Handling är ett led i detta.

– SAS sa ju redan vid de kaotiska förhandlingarna i höstas att man skulle sälja Ground Handling. Och det var väl därför de aldrig kom till oss med krav på förändringar i kollektivavtalen, när de gjorde det med piloterna och kabinpersonalen, säger fackförbundet Transports ordförande Lars Lindgren till Ekot.

Swissport är en stor aktör på marknaden för marktjänster och bolaget har redan verksamhet i 38 länder och cirka 40 000 anställda. Grund Handling har cirka 5 000 anställda i Skandinavien som Swissport kommer att ta över. SAS-facken är tveksamma till affären, men det råder ingen oro om jobben.

– Den nya ägaren måste driva verksamheten med en servicegrad som är acceptabel och där ligger vi redan. Så jag är inte så orolig för att den nya ägaren ska sparka folk, det finns inte förutsättningar för det, säger Sven Cahier, ordförande i SAS tjänstemannaförening Unionen.

Bägge företagen har som avsikt att etablera ett joint venture-bolag där Swissport kommer att äga 51 procent och SAS 49 procent. Swissport tar över ledning och det operativa ansvaret för företaget som kommer att förse SAS och andra flygbolagskunder i Skandinavien med marktjänster. SAS kommer successivt att överföra full äganderätt till företaget till Swissport och planen är att 100 procent av bolaget kommer att vara i Swissports ägo innan året är slut.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024