Annons:

Tre nya Michelin-stjärnor till svenska restauranger

Två Stockholmskrogar och en restaurang i Göteborg fick i år sina första stjärnor i Guide Michelins årliga guidebok. Sammanlagt har nu 13 svenska restauranger stjärnor, men Danmark slår oss på fingrarna.

När Michelins nya version av den årliga guideboken släpptes stod det klart att tre svenska restauranger har sällat sig till skaran med den åtråvärda utnämnelsen. Sedan tidigare har Stockholmsrestaurangerna Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg två stjärnor och båda krogarna fick behålla sin gradering, trots förhoppningar om varsin tredje stjärna. Även Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 och Lux Stockholm fick behålla sina enkelstjärnor, precis som Göteborgskrogarna Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond.

Nya stjärnor har tilldelats Ekstedt och Gastrologik i Stockholm samt Sjömagasinet i Göteborg.

Nio restauranger, åtta i Stockholm och en i Göteborg, får dessutom varsin Bib Gourmand-utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris. Dessa är Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Pubologi, Ulla Winbladh och Sjögräs i Stockholm samt Familjen i Göteborg. EAT i Stockholm är den enda nykomlingen på listan.

Det ger Sverige 13 Michelin-stjärnor att stoltsera med, men Danmark har i år 15 stycken. Köpenhamn är, med lika många stjärnor som hela Sverige, den stad i Norden som har flest stjärnor. Staden har till och med fler stjärnor än städer som Rom, Amsterdam, Hamburg och Wien. Superkända restaurangen Noma behåller sina två stjärnor och får fortsätta vänta på en tredje. Geranium får sin andra stjärna och blir den andra restaurangen i landet med två stjärnor. Hela 13 restauranger får en Bib Gourmand-utnämnelse.

Norge har tre restauranger i guideboken och den drygt ett år gamla krogen Maaemo är den första skandinaviska restaurangen som får två stjärnor direkt.

I Finland finns fem restauranger med stjärnor. Chez Dominique i Helsingfors är den enda som får två stjärnor.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024