Annons:

Spaceport Sweden med på historisk tynglöshetsflygning

Spaceport Sweden deltog i Europas första kommersiella tyngdlöshetsflygning.

Den så kallade airZeroG-flygningen genomfördes i fredags och arrangerades av Avico och Novespace, del av den franska rymdorganisationen CNES.

Novespace tyngdlöshetsflygningar sker ombord på en specialombyggd Airbus 300 och utgår från Bordeaux Mérignac-flygplatsen i Frankrike. Flygningarna har sedan en längre tid använts i vetenskaps- och forskningssyfte, men nu ska de för första gången bli tillgängliga för privatpersoner.

– Spaceport Sweden har länge verkat för att tillgängliggöra tyngdlösa flygningar för privatpersoner i Europa. Vi är stolta och glada över att vara del av detta historiska ögonblick och att våra kunder nu kan ta del av denna unika upplevelse. Nästa mål är att kunna möjliggöra och erbjuda detta direkt från Kiruna, säger Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden AB.

Inför premiärflygningen genomfördes ett genrep för samarbetspartens där Karin Nilsdotter fick sväva i tyngdlöshet.

– Att sväva likt en astronaut och uppleva tyngdlöshet är en magisk upplevelse och känsla av total frihet. Att nu kunna erbjuda privatpersoner en av de mest spektakulära aspekterna av rymdfärder utan att lämna atmosfären är en milstolpe för Spaceport Sweden och rymdturismens utveckling i Europa, säger Karin Nilsdotter.

I år finns bara 120 biljetter till den 2,5 timmar långa resan. Vid varje flygning görs 15 så kallade paraboliska svängningar som vid varje topp producerar cirka 20 sekunder av tyngdlöshet och totalt cirka fem minuter av fritt svävande.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024