Annons:

Viking Line och Eckerö delade upp passagerare efter hudfärg

DN avslöjade under helgen hur passagerare på Eckerös bussanslutning till färjorna delades upp i olika bussar utifrån sin hudfärg. Ljusa människor på en buss och mörkare på en annan. Nu visar det sig att samma sak har hänt på Viking Lines bussar. - Det var absolut ingen slump, säger Faruk Smailhodzic.

Eckerölinjens bussar körs av Veoliaägda bussbolaget People Travel Group. Vid minst två tillfällen har passagerarna delats upp i olika bussar beroende på hur ”svenska” de ser ut. Ledningen har tagit avstånd från segregeringen och tagit den aktuella chauffören ur trafik.
Men den uppmärksammade skandalen är inte unik. Viking Lines busschaufförer delade vid två tillfällen i december upp passagerarna i olika bussar utifrån deras namn. ”Svenska” i en och ”utländska” i en annan, skriver DN.
När Hassan Alizadeh med fru och två barn skulle ta bussen från Örebro till terminalen i Stockholm hade busschauffören en lista med svenskklingande namn. Dessa passagerare fick stiga ombord på bussen, som sedan körde iväg. Kvar stod familjen Alizadeh med flera. De fick vänta i ytterligare 25 minuter innan en annan buss dök upp, med en lista med utländska namn.
Dagen efter hände samma sak för Faruk och Azra Smailhodzic.
– Vi var många som stod och väntade och när den första bussen kom ropade chauffören upp alla som hade svenska efternamn. När nästa buss kom var det bara vi som var invandrare kvar. Jag trodde inte att sådant kunde inträffa i Sverige, ett land som har varit vårt hem sedan 1993, säger Azra Smailhodzic.
– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt, säger Helena Kneck, informationschef på Viking Line.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024