Annons:

Hotellkriget i Göteborg trappas upp

Hotellkriget i Göteborg trappas upp ett snäpp genom nyöppnade Radisson Blu Riverside Hotel på Lindholmen. Men vice vd Lennart Johansson på Göteborg & Co menar att nytillskottet ökar chansen till fler konferenser och möten i stället för blodbad.

– På ett år har Göteborg fått två nya mötesplatser för större möten, där vi tidigare var tvungna att tacka nej på grund av bristande kapacitet. Det är mycket positivt, säger han.
Förra året öppnade Choice sitt flaggskepp i Göteborg, Clarion Post, med över 500 rum och med kongressalar för möten med 600–1 000 personer, en tidigare bristvara i Göteborg.
– Tidigare var Svenska Mässan det enda alternativet. Vi tackade nej till 70 procent av mötesförfrågningar med korta ledtider. Nu har vi Clarion och med Riverside blir Lindholmen en viktig mötesplats. Lindholmen Science Park har möteskapaciteten i detta segment, men har saknat logimöjligheter och därför mest fått dagkonferenser, säger Lennart Johansson.
Trots en blek start slutade 2012 som ett hyfsat hotellår för Göteborg. Snittbeläggningen var 65 procent, långt över rikssnittet på 50 procent. Jämfört med toppåret 2011 minskade antalet konferenser, men framför allt under hösten skedde en generell tillväxt inom konferens-, affärs- och privatsegmentet. Mötesåret 2013 beräknas, precis som 2012, bli ”ett okej normalår” enligt Göteborg & Co. Samtidigt ökar hotellkapaciteten. Förutom Radisson Blu Riverside öppnar Gothia Towers lyxhotell Gothia Upper House i sommar, med 50 rum. Om ett och ett halvt år kommer nästa stora tillskott i Göteborg, Gothias Towers tredje torn.
– Men med tanke på den svaga konjunkturen finns det potential för tillväxt framöver, samtidigt som Göteborg storsatsar på evenemang och mässor, så de här hotellrummen kommer att behövas på sikt, säger Visitas branschekonom Björn Arnek.
Riverside blir Radisson Blus andra storhotell i Göteborg, vid sidan av Radisson Blu Scandinavia, med 265 rum. Hotelldirektör Malin Franck är optimistisk och hänvisar till det unika läget i Lindholmen på Hisingen, med 300 företag inpå knutarna inklusive Volvo AB, Volvo Cars, delar av Chalmers och Wärtsilä.
– Jag är inget fan av att gnälla. Hotellmarknaden går upp och ner och det behövs fler hotell om Göteborg ska växa som turiststad, säger hon.
Riverside är det enda hotellet på Lindholmen och därmed högintressant för framför allt affärsresemarknaden enligt Franck.
– Företagen slipper fixa transporter till sina kunder till affärshotellen på andra sidan älven. Lindholmen är en ny affärsresedestination i Göteborg.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024