Annons:

RTS lägger ner utvecklingscenter

Projektet Turistnäringens Utvecklingscenter läggs ner i förtid. Det innebär att RTS, Rese och Turistnäringen i Sverige, som drivit projektet, går miste om 6,5 miljoner kronor och tvingas säga upp två anställda kopplade till projektet.

– Vi är klart förvånade över Tillväxtverkets beslut. Förmodligen har beslutet samband med turbulensen på myndigheten och att generaldirektören fick gå. Vårt är inte det enda projektet som drabbats, säger vd Jan Lundin.   
Han anser att det är upprörande att man lägger pengar på en halvtidsutvärdering som i det stora hela ger positiva svar och sedan ändå lägger ner projektet sju till åtta månader tidigare än tänkt. Projektet, som skulle pågått i tre år, kommer att vara avvecklat i slutet av maj. Hittills har Tillväxtverket lagt ner 27,5 miljoner på projektet.  
I utvärderingen slogs fast att RTS inom ramen för utvecklingscentret ordnat uppskattade evenemang som Turistgalan och Tillväxtdagen samt publicerat efterfrågad branschstatistik, men att de utfrågade upplevde satsningen som otydlig och att det var svårt att skilja den från RTS. De intervjuade såg inte centret som ett offentligt initiativ, som drivits med hjälp av skattemedel. Konsultgruppen föreslog att styrgruppen skulle breddas, men i stället valde Tillväxtverket att avsluta projektet.    
– Vi har en begränsad budget och kan inte fortsätta driva samarbetsprojekt hur länge som helst utan att se över dem, säger Christina Rådelius, ansvarig för Tillväxtverkets besöksnäringsprogram sedan ett år tillbaka, till Besöksliv.
Hon påpekar att det är verksamhet som fanns även före 2011, tillsammans med analysrapporter och utbildningssatsningen Kurbits, som nämns i positiva ordalag i utvärderingen. RTS håller med om detta och menar att de i samråd med Tillväxtverket kommit fram till att pengarna kan användas till att vidareutveckla verksamheten. Nu blir det i stället att dra i nödbromsen.
– Vi har inte bestämt i detalj vad vi ska dra in på. Rapporten visade att communityn inte är lika intressant längre och rapporterna är eftertraktade. Dessa slutsatser kommer givetvis att påverka.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024