Annons:

Europas badvatten allt renare

94 procent av EU:s badplatser uppfyller minimikraven på vattenkvalitet, enligt en ny rapport. Och badvattnet blir dessutom bättre i Europa. Fler badplatser uppfyller minimikraven i år, jämfört med förra året.

– Det är roligt att se att kvaliteten på EU:s badvatten fortsätter att öka, men mycket återstår att göra för att se till att alla våra vatten lämpar sig för bad och som dricksvatten, och att vi har sunda ekosystem i våra vatten, säger miljökommissionär Janez Potočnik.

Sverige kommer på 17:e plats med 69 procent av badplatserna som får högsta betyg.Den största andelen badplatser som inte uppfyller kraven finns i Belgien (12 %), Nederländerna (7 %) och Storbritannien (6 %).

Rapporten om badvatten görs varje år av Europeiska miljöbyrån. Över 22 000 platser kontrolleras i EU:s 27 medlemsländer samt i Kroatien och Schweiz. Den rapport som kommit nu bygger på prover tagna 2012. Bland annat mäts bakteriehalter, som kommer från avlopp och tamdjur.

I allmänhet har badplatserna vid kusten högt betyg, medan insjöar och floder är något sämre. Dagvatten som flödar över när avloppsbrunnar inte klarar av att ta emot stora mängder av regnvatten är fortfarande ett problem i vissa områden.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.