Annons:

Resebyråer rasar mot bankerna

Resebyråer har tröttnat på bankernas oschyssta metoder vid flygbolagskonkurser. Nu vänder sig SRF till regeringen med krav på åtgärder.

Resebyråer som ställer ut flygbiljetter har hamnat i kläm mellan flygbolag och banker och är de som får bära det tyngsta lasset när flygbolag går i konkurs. De senaste årens många flygbolagskonkurser har drabbat svenska resebyråer mycket hårt. Bara under 2012 förlorade resebyråerna mellan 40 och 50 miljoner kronor som en följd av konkurserna i Spanair, Malev, Cimber Sterling och Skyways.
När en resebyrå ställer ut en flygbiljett för en kunds räkning och tar betalt med kontokort, vilket är det allra vanligaste betalningssättet, tar resebyrån på sig en stor risk. Om flygbolaget som biljetten avser går i konkurs, har kunden rätt enligt konsumentkreditlagen att vända sig till banken och begära att få tillbaka sina pengar. Banken som är den egentliga kreditgivaren gör det dock lätt för sig genom att debitera resebyråns konto. Resebyrån som bara agerar som agent för flygbolaget och som redan förmedlat betalningen för biljettpriset till flygbolaget, står där alltså som Svarte Petter.
Inte nog med att resebyråerna bär en stor del av risken för flygbolagskonkurserna och dessutom får betala för att förmedla kundens betalning till flygbolaget, nu begär även en av bankerna att resebyråer som tar emot kortbetalningar ska ställa omfattande säkerheter till banken.
Resebyråer ställer redan i dag omfattande resegarantier till Kammarkollegiet och i många fall till flygbolagens samarbetsorganisation, Iata, skriver SRF.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024