Annons:

Finnair målar om plan efter plagiathärva

Planet hade målats med ett mönster från de Marimekko, men konstnärinnan hade plagierat en ukrainsk konstnär.

Finnair har i all hast tvingats måla om ett plan i helgen. Planet hade målats med ett mönster av blåa träd från det finska design- och textilhuset Marimekko. Nu har planet målats om med helvit flygplansfärg.

– Det är en väldigt olycklig och trist historia och en besvikelse för oss. Men vi fortsätter vårt treåriga samarbete med Marimekko, säger Päivyt Tallqvist presstalesperson för Finnair i SvD Näringsliv.

Samarbetet med Marimekko inleddes hösten 2012 och innebar att Finnair använde Marimekkos design på en serie textilier, kaffekoppar, fat med mera som används i kabinen i planen. Två flygplan skulle även målas i Marimekkomönster och det första planet till färgning var en Airbus A340 som flyger mellan Helsingfors och en rad av Finnairs destinationer i Asien. Det planet fick Marimekkos kanske mest kända mönster, 

Ett storblommigt. Nu var det alltså dags för plan nummer två, men efter att finska tidningar publicerats bilder på det nymålade planer hörde en läsare av sig till tidningen Helsingin Sanomat och påpekade att mönstret tillhör en ukrainsk konstnär.

Marimekkos Kristina Isola som utgett sig för att ha skapat mönstret ha erkänt plagiatet och fått be om ursäkt. Finnair diskuterar nu med Marimekko om vem som ska stå för kostnaden av ommålningen av planet.

 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024