Annons:

Spanien har turistflaggan i topp

Spanien är kungen bland semesterdestinationerna för svenska resenärer. Det visar Vagabonds årliga resebarometer, där Spanien tog nya marknadsandelar förra året och antalet övernattningsresor ökade med 16 procent.

Förklaringarna är flera. Den svaga euron gör det billigt att resa till Spanien. Kanarieöarna har dragit fördel av de politiska oroligheterna i Egypten, som lett till att charterns vinterresenärer i stället valt den spanska ögruppen som resmål. Även Mallorca, som lyckats skaka av sig grisfeststämpeln och blivit ett trendigt resmål igen, går framåt.
– Förra året ökade antalet svenska resenärer till Balearerna med 12 procent enligt vår egen statistik, medan den generella uppgången var 2 procent, säger Octavio González Manteca, Nordenchef för Spanska turistbyrån till Travel News.
Vagabonds Resebarometer bygger sin undersökning på Resurs TDB-databas som intervjuar 2 000 svenskar varje månad om deras resande, både in- och utrikes. Även USA och Danmark visar stora procentuella uppgångar, 18 respektive 14 procent.  Till Indien, som ligger på 26:e plats i topplistan, fördubblades resandet.
Däremot visar TDB-siffrorna ett kraftigt tapp för Thailand – 25 procent, från 443 000 resor till 323 000. Det är dock siffror som Thailands turistbyrå står lite undrande inför. Deras ankomststatistik för förra året visar bara en mindre nedgång för svenska resenärer, 3 procent, från 369 000 till 357 000.
– Jag har respekt för TDB:s siffror, som visar på långsiktiga trender och resemönster. Men de bygger på intervjuer, vi utgår från vår egen statistik som de facto visar verkligheten, säger Thailändska turistbyråns marknadschef  Veena Bohlin.
Thailand är fortfarande det näst största långväga semesterresmålet för svenskar efter USA.

Kommentarer är stängda.