Annons:

Kapten Ynkrygg föreslår tre års fängelse

Francesco Schettino, kapten för det förlista kryssningsfartyget Costa Concordia, föreslår en uppgörelse i de nyupptagna rättegångarna.

När rättegången i staden Grosseto återupptogs på onsdagen efter en advokatstrejk, sa chefsåklagare Francesco Verusio att det är ”ingen tvekan” om att Schettino är skyldig, frågan är bara ”hur långt straffet kommer att bli”. En tidigare begäran om uppgörelse har avvisats.

Schettino – i medier kallad ”Italiens mest hatade man” och ”Kapten Ynkrygg” – misstänks för vållande till annans död och anklagas också för att själv ha lämnat fartyget innan det hade evakuerats och för miljöbrott. Totalt riskerar han drygt 20 års fängelse.



– Han har aldrig smitit ifrån sina skyldigheter, sade advokaten Domenico Pepe.
Försvaret argumenterar för att Schettino avvärjde en ännu större katastrof genom att styra fartyget in på grundare vatten, och att han kastades överbord.



Den unga moldaviska kvinna, Domnica Cemortan, som var tillsammans med kaptenen vid olyckan, kommer troligen att höras som vittne. Rättegången kan ta upp till ett år.

Parallellt pågår ett stort antal civilmål mot Schettino. Bland kärandena finns fartygets ägare Costa Cruises som anklagar Schettino för att ha orsakat olyckan och förstört fartyget.

 Costa Cruises har betalat en miljon euro i skadestånd för att slippa åtal, enligt dn.se och Svd.se.

Fartyget förväntas bärgas i september, med risk för att det kollapsar.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024