Annons:

Förbättrat resultat för SJ

SJ-koncernens resultat för första halvåret uppgår till 109 miljoner kronor.

Det är 11 miljoner bättre än i fjol. Moderbolaget redovisar en vinst på 64 miljoner och det helägda dotterbolaget Stockholmståg, som kör pendeltågen i Stockholm, uppnådde en vinst på 45 miljoner. Denna trafik, som är hårt skattefinansierad och utan risker för SJ, svarar således för 40 procent av koncernens resultat.

Delårsrapportens uppgifter om resandeutveckling är knapphändiga. Det som framgår är att SJ tappat 10 procent av Uppsalapendelns resenärer sedan pendeltågstrafiken utökades till Uppsala. Genom en utökning av snabbtågstrafiken med nya linjer har resandet med dessa tåg ökat med 10 procent.

Trots allt tal och alla åtgärder för en bättre punktlighet har den sjunkit jämfört med första halvåret 2012. Punktligheten för regionaltåg sjönk från 91 procent till 89 procent och för fjärrtåg från 93 procent till 90 procent. Det är glädjande att SJ:s nya ledning visar punktligheten varje vecka och varje månad samt de externa faktorer som påverkar den. Tidigare har dessa uppgifter hemlighållits. Med tanke på alla externa händelser som vecka efter vecka påverkar tågtrafiken i landet är frågan om SJ någonsin kommer upp till målsatta 95 procent. Tåget är betydligt mer störningskänsligt än flyget och expressbussen.

SJ mäter kundnöjdheten fortlöpande och för första halvåret låg den på index 60. Målsättningen är index 63. Enligt den senaste mätningen låg index på 52 under 2012 att jämföras med Swebus, index 68, och Netbus, index 79. Kundnöjdheten är ett stort problem för SJ. Det kan vara anledningen till att man inte höjt ribban högre än just till index 63. 

Problemen med dubbeldäckarna fortsätter. Varuautomaterna ombord på dessa tåg, som bland annat går mellan Stockholm och Göteborg plockas bort. De har aldrig fungerat tillfredsställande och reservdelar saknas. Garantitiden för dessa tåg har nu löpt ur.

De nya X3000 tågen fungerar däremot utmärkt. De har ökat sittplatskapaciteten med 40 procent.

Kommentarer är stängda.