Annons:

Norwegian närmar sig SAS

Nästan 2,4 miljoner passagerare flög med SAS i juli – samtidigt som Norwegian snabbt knappar in på konkurrenten genom att redovisa över 2 miljoner resenärer under samma månad.

SAS genomför en stor satsning på privatreselinjer och öppnade 13 nya sommarlinjer under juli. Det bidrog till att antalet passagerare ökade med 5 procent. Men Norwegian, som redovisade sina trafiktal för juli dagen före SAS, ökar ännu snabbare, 17 procent.

Räknar man bort de som flyger med SAS dotterbolag Wideroe, som övergår till nya ägare i september, blir gapet mellan SAS och Norwegian ännu mindre. Kenneth Sivertsen, flyganalytiker på finansbolaget Arctic Securites, säger till Dagens Nyheter att Norwegian snart har fler passagerare per år än SAS.

–          Tronskiftet kommer inom något år. SAS har betydligt lägre tillväxt än Norwegian.

SAS tonar dock ned jämförelsen med den nordiska rivalen.

–          Oavsett vem som har flest passagerare kommer vi att vara det bolag som har flest frekvenser och största nätverket i Skandinavien, säger Björn Tibell på SAS investerarrelationer till DN.

Noterbart är dock att juli är en svag månad för SAS, eftersom det är få affärsresenärer som reser då.

Den kraftigaste trafikökningen hos SAS har skett på Europalinjer till och från Sverige och Norge, cirka 30 procent. Även trafiken på USA har ökat till följd av den nya San Franciscolinjen och visar upp högre beläggning än föregående år. Totalt sett har den ökade kapaciteten inte absorberats helt av ökad trafik vilket gjort att beläggningsgraden för juli minskade med 2,1 procentenheter till 83,9 procent.

Kommentarer är stängda.