Annons:

Den Lille Havfrue fyller 100 år

Födelsedagen ska firas med levande sjöjungfrur som dyker upp över hela världen.

Tanken bakom VisitDenmarks sjöjungfruboom är att skapa en fotostorm i sociala medier. En fototävling för bästa bilden på de levande sjöjungfruarna kommer att äga rum på Instagram och Twitter. Stockholm är en av världsstäderna där en sjöjungfru kommer på besök. Iförda snäckbikini och fiskstjärt kommer de att dyka upp sittande på konstgjorda stenar i 13 städer i 12 länder världen runt, den 23 augusti. Städerna som får sjöjungfrubesök denna dag är: Sidney, Beijing, Shanghai, Tokyo, Delhi, New York, Paris, London, Rom, Amsterdam, Hamburg, Oslo och Stockholm. Födelsedagsfirandet kommer att pågå i 37 timmar, genom flera tidszoner – med start i Sydney och avslutning i New York.

I Stockholm kommer Den lille Havfrue att sitta på en sten på Hamngatan utanför Illums Bolighus entré, i hörnet mot Kungsträdgården, mellan klockan 11–16.

Det största firandet av 100-åring kommer givetvis att gå av stapeln i Köpenhamn, nära Amalienborg där originalet sitter. Den Lille Havfrue får sällskap av 100 moderna och levande sjöjungfrur som hoppar i vattnet och formar talet 100 för att hedra jubilaren. Till kvällen blir det en stor fyrverkerishow.

Den lille Havfrue-statyn från 1913 var ursprungligen en gåva till staden Köpenhamn från bryggaren Carl Jacobsen (1842-1914), som var son till grundaren av Carlsberg Bryggerier. Skulptören, Edvard Eriksen (1876-1959), hade sin fru, Eline Eriksen, som modell till statyn. Konstnären var först inspirerad att skapa Sjöjungfrustatyn efter att ha sett en balettföreställning av Den lille Havfrue 1909 av den Kungliga Danska Baletten med ballerinan Ellen Price i huvudrollen.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024