Annons:

Shopping lockar utländska turister till Sverige

En tredjedel av de utländska turister som besöker Sverige uppger att shopping är en anledning till resan, enligt VisitSweden.

Det är inte souvenirer som står på shoppingagendan, utan svensk mat, dryck och hantverk, svenskt mode och skor. I genomsnitt spenderar Sverigebesökarna 343 kronor per dag på shopping, jämfört med boende (129 kr) och restaurang (128 kr). De som är mest intresserade av shopping under semestern är norrmän, finländare och amerikaner.

– Shopping av mode är ett spännande område att utveckla och intresserar redan nu cirka en femtedel av besökarna, främst finländare och amerikaner, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. I Finland startar vi nu säsong två av en tv-serie som ska hjälpa de Sverigevana finska besökarna att hitta de okända pärlorna bland kläd- och designbutiker i Stockholm. I julas dedikerade vi en hel kampanj åt modebutikerna i Stockholm riktat till Osloborna.

– Oavsett vad de utländska besökarna ägnar sig åt som huvudaktivitet vill en stor andel också ägna sig åt shopping under sin semester, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Nu när svensk besöksnäring satsar på att fördubbla turismen fram till år 2020 kommer handeln att vara en viktig del av den utvecklingen. Med mer marknadsföring och ökat samarbete mellan handel och turism kan vi ta vara på den potential och den nyfikenhet som finns för shopping i Sverige.

Resandet till Sverige har ökat de senaste åren och utländska besökare spenderar allt mer pengar i Sverige. Av de 106,5 miljarder som utländska besökare i Sverige konsumerade för under 2012 gick 49 miljarder, eller 46 procent, till varuinköp, enligt siffror från Tillväxtverket. Detta var en ökning med drygt 8 procent mellan 2011 och 2012. Shopping är mer populärt bland utländska besökare än bland svenskar på semester i Sverige. Utländska besökare lägger ungefär dubbelt så stor andel av reskassan på inköp än vad svenska resenärer gör.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024