Annons:

HTL höjer prislappen på Scandic

Scandics satsning på nya hotellkedjan HTL, för prismedvetna individuella resenärer, följs med stort intresse av konkurrenter – och av Scandics ägare.

Med två nya HTL-hotell inom det närmaste året och ännu fler i pipeline i nordiska huvudstäder kommer Scandic att växa snabbare än annars.
– Genom HTL kommer vi att accelerera tillväxttakten, säger koncernchefen Anders Ehrling.
Det välkomnas av riskkapitalbolagen EQT och Accent som ägt Scandic i sex år. Vid en framtida försäljning av Scandic ger hög tillväxt högre prislapp.
– Om ägarna vill sälja någon dag är det förstås bra att Scandic växer, kommenterar Ehrling.
Det första HTL-hotellet byggs på Kungsgatan i Stockholm med 275 rum, det andra vid Norra Bantorget med 130 rum. Konceptet med små standardrum (12,5 kvadratmeter) i cityläge, modern design, högeffektivt bredband, automatisk in- och utcheckning, en enkel lobbylounge, varken frukostmatsal eller möteslokaler kallas i Scandics värld för ”citycomfort”. Trots att prisnivån ska ligga 25–30 procent under midmarketkonkurrenterna i Stockholm city med snittpris på cirka 700 kronor vill inte Anders Ehrling ta ordet budgethotell i sin mun.
– Budget ger fel associationer. HTL ska ha riktigt bra sängar och bra badrum. Men yteffektiviteten och den nya tekniken gör att vi kan pressa driftskostnaderna.
Scandic är dock inte först att satsa på detta nya resenärssegment, inte ens bland de nordiska hotelljättarna. Nordic Choice Hotels  öppnade sitt första Comfort Express i centrala Oslo 2011 med ett delvist liknande koncept – dock med ännu lägre priser (från 299 norska kronor). Ytterligare ett ska öppna i Oslo och ett i Tromsö.
– Det har gått fantastiskt bra. Vi ligger topp tre beläggningsmässigt i Oslo, 85 procent. Nyckeln till framgång är att gästerna vet vad de får för sina pengar, det är inte samma personliga service som på ett vanligt tre- eller fyrstjärnigt hotell, säger koncernchef  Torgeir Silsith.
Utmaningen för Scandic att få HTL lönsamt blir enligt Silseth och andra hotellbedömare att hålla uppe volymerna för att klara av Stockholms högsta hyreskostnader.
– Vi är superivriga att etablera Comfort Express i Sveriges tre största städer, men våra kalkyler visar att det skulle bli mycket tufft att etablera sig i Stockholm, där hyrorna är högre än i Oslo.
Anders Nissen, vd på hotellfastighetsbolaget Pandox, tror dock att Scandic kan ro iland satsningen.
– Scandic har en operativ modell som gör det möjligt att skapa hög produktivitet, vilket är en nyckelfråga.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024